Cum funcționează PET CT, cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic

Ultima actualizare: 13-01-2022 13:29

PET CT este una dintre cele mai avansate metode de diagnostic imagistic și îi poate da doctorului indicații prețioase în ceea ce privește tratamentul pe care urmează să îl administreze unui bolnav cu cancer.

De pildă, această analiză poate arata dacă pacientul are metastaze în altă parte a corpului decât locul în care a aparut cancerul ori dacă trebuie sau nu operat. Din păcate, în România, bolnavii, trebuie să aștepte cel puțin o lună de zile pentru a beneficia de această investigație medicală. Cumplit este că unii dintre ei nu au timpul necesar.

„PET CT-ul are capacitatea de a ne arata dacă acel nodul conține celule maligne sau nu. Sunt situații în care dacă tumora este prea mare sau dacă sunt adenopatii localizate în altă parte, care pot fi văzute cu PET CT și nu la tomograf, se schimbă conduita terapeutică. Accesul pacienților este destul de greu. Sunt reglementari date de Casa de Asigurări de Sănătate, se face un referat, se face o data pe luna o sedință în care se aprobă sau nu dosarele. Dureaza foarte mult. Sunt anumite situații în care ar fi foarte utilă acceastă investigație. De exemplu poate să spună un chirurg de chirugie toracică cât de multi îl ajută un PET CT care îi spune dacă pacientul trebuie operat sau chimiotratat”, a explicat dr. Aurelia Alexandru, medic primar oncologie.

Aflați care sunt primele semne ale cancerului pulmonar și tot ce trebuie să știți despre tratamentul acestei boli din emisiunea ‘’Doctor de bine’’, pe stirileprotv.ro, moderată de Liliana Curea.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO