Care este cea mai eficientă strategie în procesul deciziei de a renunța la fumat. Sfatul medicului
Medicamentele cu nicotină vă ajută să renunțați la fumat. Însă, pe piață au apărut produse care seamănă cu acestea, dar nu sunt ceea ce par.
De ce toate produsele cu nicotină sunt toxice - fie că vorbim de țigara tradițională, de produsele de vapat ori de pliculețele cu tutun. Și medicamentele cu nicotină, nu?
Medicamentele cu nicotină vă ajută să vă lasăți de fumat, fără să simțiți efectele sevrajului la nicotină. Se iau la indicația medicului.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Sunt întrebată de ce produsele cu nicotină sunt toxice și medicamente cu nicotină nu sunt toxice. În primul rând, medicamentele nu sunt inhalate, deci nicotina nu ajugne repede la creier ca să își facă repede efectul de drog, iar medicamentele sunt testate pentru eficiență. Pe când produsele cu tutun sunt testate ca să producă dependență cât mai mare, cât mai repde, și și dea senzația că ne simțim bine”.
În prezent, avem pe piață țigări care arată ca medicamentele.
Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: „Au apărut pe piață astfel de produse care se folosesc sublingual ca și medicamente, adică guma cu nicotină. Diferența e că guma cu nicotină, adică medicmentul, e testat. Are concentrație mica de niciotină, care nu produce dependență. Pe când acest produs nu este tastat nici pentru siguranță, nici pentru efectul de drog. Pliculețul cu nicotină - rostul lui este de a menține denendența. Exact ce se obține din nicotina inhalată, din produsele de vapat sau de fumat”.
Vreți să vă lăsăți de fumat? Medicul pneumolog vă dă rețetă cu medicamente, care au concentrația de nicotină gândită să elimine efectele sevrajului la nicotină. Așa începe renunțarea la fumat.
Apoi, vă ajută psihologul să vedeți modalități de a nu vă arunca la o tigară când sunteți nervoși, când vă plictisiți ori când beți o cafea. De ce psihologul?
„Lasă-te de fumat!”- spus sub toate formele. Asta aud fumătorii. Înseamnă presiune. Fiecare om răspunde la presiune prin „Nu, nu vreau!” sau prin revoltă. Ambele situații nu duc la renunțarea la fumat.
Cum începe decizia corectă de a mă lăsa de fumat? Ne spune psihologul specializat în problemele dependenței de fumat, Bogdana Bursuc.
Bogdana Bursuc, psiholog clinician: „Un element în procesul de decizie este că noi putem să ne oprim din fumat, pentru că nu ne-am născut fumători, deci corpul are capacitatea de a funcționa fără nicotină. Și în același timp nu trebuie să ne lăsăm de fumat. Când stăm cu aceste două posibilități, ne dăm voie - că putem să ne lăsăm de fumat și că nu trebuie. Și apare un spațiu în care am libertatea de a alege și e o alegere care vine liber, spontan. E cea mai eficientă strategie în procesul deciziei de a renunța la fumat”.