Tusea, un mecanism de protectie a organismului. Ce se intampla dureaza mai mult de 3 saptamani
Suntem in plin sezon al infectiilor respiratorii. "Ma deranjeaza sa tusesc", va spuneti probabil, dar vorbim despre un reflex de protectie. Acesta poate fi ajutat prin hidratare si substante emoliente.
Un act reflex - asa este descrisa tusea. Face parte dintr-un mecanism complex de aparare cu ajutorul caruia se elibereaza caile respiratorii.
Plamanii elimina astfel posibilele substante inhalate, dar si secretiile in exces. Tusea este insa si o manifestare a inflamatiei cailor respiratorii sau a plamanilor.
Uneori, simptomul e banal si trecator, alteori poate fi semnul a nu mai putin de 20 de boli. De aceea, trebuie sa ii descoperiti cauza, ne spune pneumologii.
Dr Ana Maria Trailescu, medic primar pneumolog: “Daca o infectie nu a trecut in 3 saptamani, tratata cu simptomatice, si pacientul continua sa tuseasca, e bine sa faca o radiografia pulmonara.”
Cel mai frecvent insa, tusea apare in viroze din cauza inflamatiei cailor respiratorii. Daca inflamatia se manifesta fara productie in exces de mucus, tusea este seaca, iritativa. Pe masura ce caile respiratorii incep sa secrete mucus, tusea devine expectoranta, productiva.
In acest caz, e utila hidratarea constanta pentru ca expectoratia sa fie fluida si usor de eliminat. Pentru emolierea mucoaselor si calmarea lor vin in ajutor si plantele medicinale.
In ultimii 2O de ani, multiple studii au demonstrat actiunea emolienta, anti-inflamatoare si antiseptica a substantelor active din plante.
Paltlagina are efect imunostimulator. Scaiul vanat contine substante active care calmeaza centrul tusei, situat in creier. Iar mugurii de pin sunt bogati in vitamina C, anti-inflamatoare.