Bijuteriile anului 2024. Suma incredibilă cu care s-a vândut la licitație un colier care ar fi aparținut Mariei Antoaneta
Bijuterii impresionante, care valorează milioane de dolari, au fost vânate la licitații în anul care stă să se încheie.
Altele sunt păzite mai ceva ca un șef de stat. De exemplu, cel mai mare diamant al ultimului secol, descoperit în vară într-o mină din Botswana, cântărește aproape o jumătate de kilogram.
„Diamantele sunt cele mai bune prietene ale unei fete”, spunea Marilyn Monroe. Dar o astfel de relație este costisitoare. Dovada stau următoarele exemple.
Nestemata din imagini, de o frumusețe rară, a fost vândută anul acesta la o licitație în New York. Cumpărătorul a fost dispus să plătească 13 milioane de dolari. Briliantul, de un roz spectaculos, are 10 carate.
Rahul Kadakia, director al bijuteriilor pentru casa de licitații Christie’s: „Minele nu mai produc diamante colorate de aceste dimensiuni. Producția s-a încheiat, așa că diamantele pe care le vedeți, mai ales cele colorate, vor deveni din ce în ce mai rare și mai scumpe.”
Un alt diamant galben a fost vedeta unei licitații la Geneva, fiind evaluat la aproape 7 milioane de dolari.
Catharine Becket, șefa vânzărilor de Bijuterii Magnifice de la Sotheby’s: „Numai piatra cântărește 101,29 carate. Este de un galben intens și are o claritate VS-2, adică are o claritate foarte bună.”
Proprietarul a decis ulterior să retragă bijuteria de la vânzare. Dar, în cadrul aceluiași eveniment, o piatră prețioasă de aproape 38 de carate a fost adjudecată pentru mai bine de 4 milioane de dolari.
Bijuteriile Mariei Antoaneta scoase la licitație
Și un colier din secolul al XVIII-lea s-a făcut remarcat. Cineva a fost dispus să-l cumpere cu 4,8 milioane de dolari. Dincolo de prețul exorbitant, are și o poveste fascinantă. Unele diamante ar proveni dintr-o bijuterie care a contribuit la căderea în dizgrație a reginei Maria Antoaneta.
Andres White Correal, director al vânzărilor regale și nobiliare de la Sotheby’s: „Infamul colier al reginei a fost furat în Franța, adus la Londra, demontat și vândut sub forma altor bijuterii specifice acelei perioade.”
Cel mai spectaculos diamant din ultimele 12 luni este acesta, găsit într-o mină din Botswana. Are aproape 2.500 de carate. Piatra, de mărimea unui pumn, l-a lăsat fără replică pe fostul președinte al țării. Oficialii încă nu i-au stabilit valoarea exactă și nici nu au hotărât dacă o vor scoate la vânzare.
Între timp, diamantele cultivate în laborator continuă să câștige popularitate. Cei care aleg o astfel de nestemată fie caută o piatră mai ieftină, fie sunt preocupați de protecția mediului sau de condițiile din mine. Totuși, sustenabilitatea lor este discutabilă. Fabricarea unui diamant necesită o cantitate enormă de energie, iar multe companii mari care le produc nu sunt transparente cu privire la întreaga operațiune.