Tratamentul care le da sperante pacientilor cu hepatita C si HIV. Pretul pentru 24 de saptamani, exorbitant: 189.000 dolari
Un nou tratament contra hepatitei C a avut o serie de rezultate incurajatoare pe pacientii diagnosticati in paralel si cu HIV, virusul care declanseaza SIDA, insa pretul acestuia ramane deocamdata unul exorbitant.
Acestea sunt concluziile unui studiu publicat sambata in Statele Unite ale Americii, informeaza AFP.
Pacientii din acest studiu au primit Sofosbuvir, un medicament creat de compania americana Gilead Sciences, care a depus o cerere de aprobare pentru piata americana inca din 2013, dar care a devenit destul de repede un subiect controversat in publicatiile medicale din cauza costului sau ridicat (aproape 1.000 de dolari pentru o pastila).
Pacientii au primit in acelasi timp un alt medicament, cunoscut si deja existent pe piata, Ribavirin. In cadrul acestui studiu, publicat in Journal of the American Medical Association (JAMA), un numar de 223 de pacienti au fost tratati timp de 12 saptamani sau 24 saptamani. Pentru cei mai multi dintre ei - intre 67% si 94%, in functie de tipul de hepatita C pe care il contractasera si daca au fost deja tratati sau nu contra acestei boli in trecut - medicii au constatat ca hepatita C a disparut din organism si nu a revenit in primele 12 saptamani dupa oprirea tratamentului.
Masurile utilizate de oamenii de stiinta au permis stabilirea faptului ca acesti pacienti puteau fi considerati vindecati din punct de vedere clinic de hepatita C, o maladie grava a ficatului, adeseori cronica. Studiul s-a oprit dupa a 12-a saptamana de la incheierea tratamentului, deci reactiile de dupa cele 12 saptamani nu sunt cunoscute.
Aproape 7 milioane de persoane din lumea intreaga sunt infectate in acelasi timp cu HIV si hepatita C, potrivit articolului publicat in JAMA. Tratarea simultana a celor doua infectii este dificila, intrucat pacientii au nevoie sa ia interferon pentru a lupta contra hepatitei C, iar acesta interactioneaza negativ cu antiretroviralele prescrise contra HIV.
In cadrul studiului, doar sapte persoane dintre cele 223 au fost nevoite sa opreasca tratamentul din cauza efectelor secundare neplacute - oboseala, insomnie, dureri de cap si ameteli. De asemenea, oamenii de stiinta recunosc faptul ca acest studiu nu este unul dintre cele mai aprofundate, intrucat pacientii nu au fost impartiti in grupuri, care ar fi trebuit apoi comparate intre ele - de exemplu, cu un grup care ar fi primit un alt tratament sau un placebo. Aspectul pozitiv care ramane totusi valabil este acesta: au existat multi pacienti care au prezentat "rate ridicate de raspuns virusologic, sustinut, timp de 12 saptamani dupa oprirea tratamentului", au declarat autorii studiului, coordonati de Max Sulkowski de la Universitatea Johns-Hopkins.
Intr-un editorial care a insotit studiul, Michael Saag de la Facultatea de medicina din cadrul Universitatii Alabama, afirma ca aceasta combinatie de medicamente (Sofosbuvir si Ribavirin) "reprezinta un pas semnificativ spre inainte", dar costul tratamentului ramane totusi foarte mare pentru ca acesta sa fie utilizat pe scara larga.
"In combinatie cu Ribavirin, pretul mediu al tratamentului pentru 12 saptamani este de 94.500 de dolari si de 189.000 de dolari pentru 24 saptamani", a precizat Michael Saag.