Te imbolnaveste aerul conditionat? Ce risti daca stai o zi intreaga intr-o incapere racita artificial
Te imbolnaveste sau nu aerul conditionat? Cercetatorii nu au ajuns la o concluzie clara, dar au gasit o explicatie pentru vizitele la medicii ORL.
Aerul conditionat are o istorie lunga: a fost inventat in 1902 de catre un american, Willis Carrier, si a fost folosit pentru prima data intr-un cinematograf. Apoi, pana in 1965, a devenit obiect nelipsit din casele oamenilor.
Astazi, aproape ca nu exista incapere care sa nu fie racita pe timp de vara cu un aparat de aer conditionat. Ne petrecem cel putin opt ore pe zi in bataia aerului rece si, de cele mai multe ori, simtim dureri de gat, urechi, cap sau spate. Cat de reale sunt aceste simptome si cata legatura au cu aerul rece?
Asta au vrut sa afle si oamenii de stiinta, care au investigat in diverse randuri acest subiect. Organizatia Mondiala a Sanatatii foloseste termenul de “sindromul cladirii bolnave” pentru persoanele care respira acelasi aer dintr-o cladire si experimenteaza simptome similare.
Un studiu francez din anul 2004 a scos la iveala ca 920 de femei care au lucrat in aceeasi cladire au avut de doua ori mai multe sanse sa ceara o zi libera sau sa viziteze un medic specialist ORL.
In plus, studiile au demonstrat ca aerul conditionat slabeste sistemul imunitar in fata virusurilor. Insa aparatul de aer conditionat nu doar raceste aerul, ci il si filtreaza – asa ca, teoretic, nu ar trebui sa te imbolnavesti.
Singura explicatie plauzibila pentru problemele de sanatate pe care o au persoanele care stau in aer rece au dat-o cercetatorii de la Universitatea din Cardiff: aparatul de aer conditionat usuca aerul cand il raceste, iar asta poate usca si mucoasele din urechi, nas si gat, iar asta favorizeaza dezvoltarea virusurilor.