Informatiile esentiale pe care le poti afla printr-un test de urina. Valorile ridicate care tradeaza aparitia bolilor renale
"Cat am colesterolul?" e intrebarea celor mai multi dintre noi, in fata buletinului uzual de analize. Nu e insa singura valoare de care trebuie sa tinem cont.
Testele care verifica functia rinichiului sunt prescrise de orice medic si vin cu informatii esentiale.
Orice analiza uzuala a sangelui masoara valoarile ureei, creatininei si acidului uric. In felul acesta, este evaluata functia rinichilor.
Ureea este principalul produs obtinut de pe urma scindarii proteinelor din hrana. Se formeaza in ficat si este eliminata de rinichi. Ureea din sange insa, e o analiza mai putin specifica pentru functia rinichiului. Arata mai degraba gradul de hidratare a organismului. Mai importanta este creatinina. Substanta este sintetizata in ficat si, dupa eliberare, preluata de catre muschi.
Daca functia renala sufera, valorile din sange vor fi crescute. Spre exemplu, in cazul barbatilor, laboratorarele afiseaza valori normale intre 0,6 si 1,3.
Dr. Mihai Dumitrache, medic specialist urolog: “Diferenta acesta intre 0.6, cat ar fi normal, cat filtreaza normal rinichiul, si 1, 3 de la momentultul normalitatii si pana persoana se prezinta la medic care ii spune ca s-ar putea sa fie ceva in neregula cu rinichii, lui insemna o pierdere de jumate dintre nefronii functionali."
Adica jumatate din capacitatea de functionare a rinichilor. De aceea, daca valori creatininei sunt normale, dar spre limita superioara, apelati la un specialist.
Dr. Mihai Dumitrache, medic specialist urolog: “O creatinina de 0,8 probabil ca multi trec peste ea pentru ca stiti cum sunt, isi iau analizele, vad ca nu e innegrit acolo deci e in limite normale si nu-si pun problema."
Un medic va va ajuta nu doar sa intelegi, ci va calcula ulterior asa-numitul clearance la creatinina. Asa se masoara exact activitatea renala, respectiv cantitatea de urina, concetratia in creatinina, uree, acid uric si potasiu. Astfel, se poate stabili insuficienta renala.
A treia valoare importanta este cea a acidului uric. Consumul crescut de proteine din carne, oua sau branzeturi determina valori marite ale acestuia in sange. Rinichiul munceste exagerat de mult. O consecinta o reprezinta depunerile de calculi de acid uric. Asa-numitele pietre la rinichi.
Si la varste mici, aceste analize sunt uzuale. Ceea ce trebuie sa stiti despre copii, mai ales in perioada infectiilor respiratoriii, este ca, in cazul lor, functia hepatica si cea renala pot fi usor perturbate de administrarea de anti-termitce. Frecvent, parintii exagereaza cu paracetamolul.
Dr. Coriolan Ulmeanu, medic primar toxicologie: “Doza toxica este peste 100 de mlg per kilogram corp. Copiii pot ingera din diverse siropuri. La copil nu trebuie trecut peste doza de 60-80 de mg pe kilogram corp si pe 24 de ore."
Orice exagerare, posibil accidentala, necesita analize de sange.