Soluția simplă propusă de medici pentru prevenirea infecțiilor urinare în sezonul rece


Ultimul update: Vineri 08 Noiembrie 2019 09:30
Data publicarii: Vineri 08 Noiembrie 2019 09:09
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Vorbim despre apa plată cu lămâie și de data acesta, nu ne referim la celebrele cure de slăbire.

Căutam un ajutor, în sezonul rece, pentru desele infecții urinare. Iar abordarea noastră pleacă de la a vedea un astfel de episod drept o poluare cu germeni pe care o vom înlătura cu ajutorul apei.
 
Până la 3-4 ani, părintele este cel care învaţă copilul cum să bea apă. Un copilaş are nevoie de un pahar mic, la fiecare 3 ore. Oferindu-i tot timpul, va cere, la un moment dat, singur apă. Astfel copilul se hidratează şi nu va fi nici constipat.

Prof. dr. Mihaela Balgradean, șef clinică de pediatrie: "Să aibă apă, lapte, supe, compot - jumătate din cantiate în prima part a zilei, jumătate până la 7-8 seara. În felul acesta disciplinăm - nu doar vezica urinară, ci și actul de defecație, acica când un copil elimina un scaun. Pentru că legătura între opţiunea terminală a intestinului şi locul unde se elimină urina este extrem de apropiat şi, în momentul în care se crează presiune la nivel intestinul inferior, apar şi probleme cu micţiunea, deci copiii constipaţi vor avea probleme cu vezica urinară, infecţii urinare."
 
La vârsta adultă, femeile au mai multe episoade de infecţii urinare decât bărbaţii, pentru că uretra acestora e scurtă. Cum preveniţi episoadele infecţioase? Evitaţi constipaţia.

Dr. Victor Cauni, medic primar urolog: "Scaun trebuie să avem zilnic, pentru ca în efortul de defecţie, bacteriile din colon ajung în torentul saunguin şi se elimină pe cale urinară și apare infecţia urinara."

Prevenţie în sezonul rece înseamnă şi banală apa cu lămâie.

Dr. Victor Cauni, medic primar urolog: "Lămâia modifică aciditatea, pH-ul urinar îl modifică. Lămâia este un acid, dar se metabolizează în ficat sub formă de citrate de potasiu şi alcalinizează urina. Deci lămâia este acidă şi urina o face mai alcalină, paradoxal. E foarte bine în infecţii urinare, sau la pacienţi cu litiază urinară, e bine să consume lămâie şi 2-3 litri de apă. Infecţia în esenţa ei e o poluare şi ca orice poluare la nivel global şi la nivelul organismului, nu avem altă soluţie decât să diluăm. Cu ce diluam? Cu apă."

Infecţia urinara diagnosticata  prin urocultura se tratează cu antibiotic dat de medic. Aşa nu recidivează episoadele infecţioase.

Dr. Victor Cauni: "Unele bacterii au nişte cili, nişte picioruşe. Peretele vezicii urinare e făcut din mai multe straturi, ele pot intra sub primul sau al doilea strat de celule, infecția teoretic a trecut şi la urmatorea, să spunem scădere de imunitate, infecţia recidivează."
 
Episoadele infecţioase nu se tratează cu anti-inflamatoare. Piaţa e plină de suplimente alimentare destinate infecţiilor urinare. Acestea doar maschează simptomele, nu tratează.

Ce combinații de plante folosim în ceai pentru calmarea gâtului iritat și a tusei
Cum ne afectează poluarea. Două gaze se intersectează în nasul și plămânii noștri
Actorul Andrei Aradits din serialul