Situaţia în care trebuie să îi minţim pe copii. Sfaturile psihologilor
"Nu pot!" E un mecanism de aprare care se declanşează instinctiv. Creierul uman are o abordare... negativistă pentru că structural şi evoluţional aşa este setat. Ne place sau nu, "luptă sau fugi!" este moştenire de la strămoşi.
Vestea bună e că există antidot pentru aceasta paralizie de moment. Se numeşte...încrederea în propria persoană. Şi se învaţă... încă de la vârste fragede.
Un câine creşte încrederea în sine a unui copil. Vorbim despre un concept - încredere în propria persoană - care este tratat în mii şi mii de manuale de psihologie. Ne uităm şi la ce ne spun cercetările asupra psihicului uman:
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Conf. dr. Georgeta Panisoara, Facultatea de psihologie: „Creierul nostru gândeşte negativ pentru că e setat să se gândească la pericole şi îl învăţăm să vadă lucruri pozitive în viaţă. Cum? Cu încredere în propria persoană. Ne explica un profesor universitar în psiho-pedagogie:
Prof. Univ.Ovidiu Ion Panisoara, Facultatea de psihologie: „Încrederea în sine se construieşte la şcoală şi se dezvoltă acasă. nu se construieşte acasă şi dezvoltă acasă, cel mai important este profesorul! Prima regulă este progresul, copilul trebuie să plece acasă cu mai mult decât ieri. A doua lege a provocării - să vină profefesorii cu ceva nou. A treia regulă este a varietăţii, ne obisnuim cu orice şi ne plictisim de orice, din când în când schimbi chiar dacă e bine".
Ce îi rămâne de făcut părintelui? Să asigure bună circulaţie a mesajelor...esenţiale. Am încredere în tine! Ne descurcăm amândoi, împreună! O să fie bine!
Cel mic suferă deja de neajutoarare... dobândită. Face, dar orice acţiune debutează cu verbalizarea "nu pot!" Nu va ieşi singur din impas. Dacă ajunge să creadă că nu poate, nu va încerca. Trebuie deci cineva să îl mintă, ca să îl ajute să aibă succes.
De aceea trebuie să îi simulaţi succesul. Mergeţi împreună să pescuiţi spre exemplu. Mai greu ca cel mic să se decurce din prima. E treaba părintelui să îi pună un peşte în undiţă, fără să fie văzut. Aşa apare "pot şi eu!"
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, parinti, incredere, succes, minciuni,
Dată publicare:
25-02-2018 10:51