Seringa revolutionara care opreste sangerarea unei impuscaturi, in doar 15 secunde

Ultima actualizare: 08-02-2014 07:01
Dispozitivul XStat

O seringa modificata foloseste bureti miniaturali pentru a sigila rana unei impuscaturi in doar 15 secunde.

Dispozitivul revolutionar, numit XStat, este in proces de autorizare de catre Administratia Federala a Medicamentelor, din Statele Unite.

Producatorii acestui dispozitiv medical ingenios spera ca acesta va inlocui pansamentele traditionale, pentru tratarea ranilor, pe campul de lupta.

Tratarea ranilor produse de armele de foc, pe campul de lupta, este un proces brutal. Singurul mod pentru a opri sangerarea este umplerea ranii cu un pansament, in unele cazuri pana la 15 centrimetri in interiorul corpului.

Daca procedura esueaza, pansamentul trebuie indepartat, iar un alt material trebuie sa fie introdus.

Aceasta procedura este una aproape medievala si nu este de mirare ca hemoragia ramane principala cauza a mortii pentru soldati, pe campul de lupta.

Compania RevMedx a proiectat un dispozitiv despre care sustin ca poate poate opri hemoragia unei rani in doar 15 secunde. Dispozitivul se numeste XStat, o seringa modificata, care injecteaza bureti de marimea unei pilule direct in rana.

Dispozitivul a fost inspirat de trusele de urgenta pentru lipirea anvelopelor auto.

"Ne-am imaginat solutia perfecta: ceva ce poate fi introdus in rana, unde se expandeaza si opreste hemoragia", a declarat John Steinbaugh, fost medic de campanie si angajat al RevMedx.

In locul unei spume, echipa lui Steinbaugh a experimentat cu bureti, taiati in bucati de 1 cm. Asemeni unei spume, buretii se isi maresc volumul, pentru a ocupa cavitatea ranii dar, totodata, adera la suprafetele umede, si creaza o presiune suficient de mare pentru a opri sangerarea.

Utilizarea dispozitivului este foarte simpla: Medicii sau alti soldati trebuie sa insereze capatul seringii in rana si sa apese pe piston, pentru a injecta buretii.

Pretul unei seringi va fi de aproximativ 100 de dolari.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO