Semnele depresiei la adolescenți. De ce ajung tinerii să aibă rezultate slabe la învățătură
Trei din cinci persoane cu depresie se pot lovi de probleme de memorie. Afecțiunea duce la modificări ale structurii și funcției creierului.
Dramatic este că neregulile apar încă de la începutul episoadelor depresive. Trebuie să le acceptăm și să le abordăm ca atare. Pandemia a accentuat această boală, care este tot mai prezentă în special în rândul tinerilor, conform celor mai recente cercetări.
Evenimentele traumatice determină aşa numita depresie reactivă. Se manifestă cu pierderi de memorie şi acestea fac parte din psiho-igiena personală. Adică din supravieţuire.
Dr. Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: „Nu ne mai gândim la acea traumă şi astfel, cumva, neavând această activitate, dispoziția se îndreaptă către una de normalitate, cu costul de a pierde evenimente din viaţa noastră”
Depresia afectează arii importante ale creierului, care guvernează atenţia şi memoria. Afectează planificarea, luarea deciziilor şi raţionamentul.
Indiferent că vorbim despre o depresie reactivă la un eveniment stresant sau despre un episod depresiv, care apare din senin.
Dr. Eduard Motoescu, medic primar psihiatru: „Toate activităţile intelectuale ale individului sunt sub nivelul calităţii anteripare. Șansa unei deblocări spontane arată că este destul de mică şi nu ar fi înţelept să vedem cum evoluează lucruri din rău în mai rău şi să cerem ajutorul specialistului.”
Perioadele cu stres ridicat pot afecta de asemenea memoria – e posibil să uităm mai repede! Aceasta deoarece circuitele din creier responsabile de memorie şi de emoţii se suprapun. Cu cele care controlează răspunsul la stres.
Dr. Mirela Hăţiş, medic psihiatru copii şi adolescenți: „Spre deosebire de depresia de la adult, la adolescent predomină iritabilitatea în locul dispoziției depresive. Apar gânduri de vinovăţie. Părinții se pot întreaba, nu e doar perioada adolescenţei? Se gândesc că e doar o perioadă a adolescenţei şi va trece. E foarte important de luat în calcul dacă simptomatologia persistă, de intensitate, şi dacă apare frecvent.”
Aceste manifestări sunt, de obicei, asociate cu rezultate slabe la şcoală. Şi aceasta nu pentru că adolescentul nu mai are … chef şi interes să înveţe. Ci pentru că în creier se petrec procese biochimice anormale!
De aceea, cereţi ajutor specializat.