Femeile au cu 50% mai putine enzime care metabolizeaza drogurile sociale. Cum puteti sa minimizati riscul de intoxicare
Diseara e sigur petrecere! Iar intr-un club sau pe malul marii nu poate sa lipseasca alcoolul. Daca apartineti sexului feminin, aveti cu 50% mai putine enzime sa metabolizati nicotina, dar si bauturile alcoolice.
Nu fumati si nu beti alcool, iata doua sfaturi de aur pe care ni le dau medicii. Iar femeile au genetic cu 50% mai putine enzime care metabolizeaza drogurile sociale.
E sambata, deci sa fie petrecere. In primul rand, luati in calcul ca dansul intr-un mediu inchis creste rata metabolismului bazal. Cu alte cuvinte, intensifica otravirea organismului cu noxele din tutun si alcool. Asadar, o petrecere in aer liber e intotdeuna de preferat. In al doilea rand, tineti cont ca toleranta fata de drogurile sociale este redusa in cazul femeilor. Sa luam exemplu tigarilor. Genetic, femeile produc o cantitate cu aproximativ 50% mai mica de Nicotindehidrogenaza, substanta necesara anihilarii nicotinei din tigari. In plus, nici hormonii nu va ajuta sa neutralizati efectele tutunului.
Prof. dr. Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica: "Ele sunt mai expuse, se pare, din cauza factorului hormonal care predispune la o oarecare reducere a imunitatii."
Sarcina e cea mai periculoasa perioada, daca fumati. Si nu doar pentru fat.
Prof. dr. Ioan Cordos, medic primar chirurgie toracica: "Acesti hormoni care, intre ghilimele, reduc imunitatea sunt si cei care favorizeaza aparitia uneor tumori maligne. Femeile nu trebuie sa fumeze si ati vazut femeile fumeaza din ce in ce mai mult. Si in privinta alcoolului, lucrurile stau rau pentru sexul frumos."
Prof. dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog: "Se considera ca femeia are de 2 ori mai putine capacitati de a metaboliza, adica de a transforma alcoolul in ceva care poate fi necesar."
Capacitatea barbatilor de a metaboliza alcoolul se reduce dramatic odata cu varsta de 50 de ani. Alcoolul contine 7 kilocalorii per gram. Pentru a putea fi digerate, organismul isi consuma rezervele de vitamine si minerale. Iar ficatul nu stie ce sa faca cu aceste asa-numite calorii goale. Le transforma in grasime si le depoziteaza in interiorul lui.
Prof. dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog: "Asta inseamna o cantitate nu foarte mare, dar sistematica de alcool, adica nu trebuie sa ne imbatam in fiecare zi. Aceasta sa poate sa declanseze o boala de ficat."
Absorbtia alcoolului este mai rapida pe stomacul gol. La polul opus, daca beti un pahar de alcool, dupa ce ati consumat alimente grase, inseamna ca nu va imbatati rapid. Regula in privinta alcoolului este paharul. Un singur pahar, de preferinta de dimensiuni mici. Dupa o petrecere cu exces de droguri sociale, in urmatoarele zile incercati sa mancati cantiati mari de legume crude.