Regulile pe care trebuie să le respectăm atunci când ne luăm tensiunea şi vrem o evaluare corectă
Nu staţi picior peste picior! Nu staţi pe un scaun incomod. Nu mâncaţi! Regulă, după regulă. Toate trebuie respectate dacă vă luaţi tensiunea şi vreţi o evaluare apropiată de realitate.
În plus, procedura trebuie repetată 4 zile la rând. Acasă, nu într-un cabinet medical. Unde tuturor ne creşte, oricum, tensiunea!
Pe suprafaţa pielii nu se văd arterele, vase care primesc sânge oxigenat de la inimă. Şi în care se măsoară tensiunea. Dar se simt dacă presaţi.
Puteţi în schimb identifica venele, vase care duc sângele neoxigenat la inimă. Tensiunea arterială e forţa pe care o exercita fluxul sanguin în peretele arterelor.
Nu staţi picior peste picior la măsurare! Valoarea e mai mare şi incorectă!
Valoarea normală a tensiunii sistolice este între 90 - 120 milimetri coloana mercur. Tensiunea diastolică normală este între 60 şi 80 coloana mercur. Se citeşte 9 cu 6 sau 9 cu 8.
Ne e frică la medic şi tensiunea creşte. De aceea, se măsoară acasă, patru zile la rând, în completă stare de relaxare.
Ce aparat să folosim?
Am făcut un experiment. Am măsurat tensiunea profesional şi apoi cu un dispozitiv de la farmacie. Uneori cioncid, alteori nu!
La încheietura mâinii găsim artera radiala. Mică în diametru.
Sus, la braţ, găsim arteral brahiala, mult mai mare. Iar valorile măsurate de un aparat electronic sunt mai exacte la braţ.
Am făcut deci a doua greşeală, după ce am măsurat valoarea picior peste picior. Am cumpărat un aparat electronic pentru încheietura mâinii.
Mişcarea făcută zilnic va ajuta să menţineţi tensiunea în limite normale. Niciodată însă, nu o măsuraţi după efort! Iar aici nu vorbim neapărat despre sport.
Mâncarea, cafeaua şi ţigara cresc secreţia gastrică. Simultan, creştem şi homonul de stres numit cortisol. Iar valorile tensiunii urcă.
Grăsimea, în cantitate mare, devine un ţesut inutil, care trebuie alimentat cu sânge din belşug.
Tensiunea se ia şi la bebeluşi, şi la copii, şi la adultul tânăr. Valorile mari pot ascunde boli ale inimii ori ale rinichilor . Şi, frecvent, boli endocrine.