Regulile care fac o friptura delicioasa. Cum se prepara corect carnea si cate portii sunt recomandate pe saptamana

friptura

Sapte reguli fac o friptura delicioasa. Suculenta, bine preparata, nutritiva si care ofera sapte grame de proteine pure la portia de o suta. Adica, asigura un echilibru perfect in organism, in opinia nutritionistilor.

Explozia de gusturi se obtine, insa, plecand de la multa chimie alimentara. Cam asa se scrie povestea unei fripturi perfecte.

Chef Radu mizeaza pe carne de vita maturata, si nu proaspata. Ce presupune acest proces, maturarea?

Dupa sacrificarea animalului, proteinele devin rigide. Intr-o camera in care se controleaza tot, de la temperatura la curentii de aer, carnea este fragezita cu ajutorul enzimelor naturale. Acestea mentin apa in interiorul proteinelor, fenomen care, ulterior, face friptura suculenta.

Apoi, carnea aleasa pentru maturare provine de la vite care pasc in locuri diferite. Cu alte cuvinte, nu consuma acelasi tip de hrana. Tocmai flora diversa creste cantitatea de Omega 3 din interiorului fibrelor musculare. Inca un motiv sa gustati ceva suculent.

Citește și
Berbec
Metoda prin care fermierii vor sa obtina profit mai mare de Paste. Ce se intampla cu mieii romanesti
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Sa revenim la friptura. Odata ce ati cumparat carnea, probabil o veti pastra la congelator. Ceea ce nu este gresit. Erorile apar insa cand pachetul inghetat este trantit direct in tava.

"Daca am bagat din congelator direct la microunde este cea mai mare prostie, carnea automat s-a intarit. Cel mai bine bagata la frigider sa se dezghete, nu-si pierde din proprietati, nici din proteine", explica Chef Radu Alexandru Ploiesteanu.

Cand vine vorba de sare, lucrurile stau simplu: putin inseamna bine.

"Nu neaparat inainte sa punem carnea pe gratar o umplem de sare, este total gresit. Friptura buna este zemoasa, nu cea tare pe care niciunul o putem taia cu cutitul", mai spune Chef Radu.

Nu preparati carnea peste foc deschis. Grasimea se va scurge si se va aprinde. Fenomenul genereaza cel putin cinci tipuri de substante toxice.

Apoi, retineti un alt aspect esential: cu cat fierbeti sau prajiti mai mult carnea, cu atat aceasta devine mai tare, in ciuda a ceea ce crede majoritatea. Ce inseamna preparare excesiva? Peste 20 de minute.

Indicatii de preparare:

- Friptura in sange - 2 minute la temperatura, pe fiecare parte
- Fritura preparata mediu - 5 minute la temperatura, pe fiecare parte
- Friptura bine facuta - 6 minute la temperatura, pe fiecare parte

Carnea nu se portioneaza pe sursa de caldura - in tigaie sau in tava - ci in farfurie. In felul acesta, sucurile nutritive circula in interiorul muschiului. Dupa preparare, taiati-o urmand fibrele musculare, in unghi de 30 de grade.

Langa o felie de carne se asaza un sos de mustar si o leguma. Nimic altceva. Nu ii stricati gustul si nici calitatea!

Odata carnea preparata dupa toate regulile, urmati regula cantitatii. O portie pe saptamana! Mai mult inseamna exces.

"Sunt produsi care prin descompunere ajung la niste alte subtsante numit nitrati, nitrizi, nitrozmanine, care sunt oarecum asemanatori cu ceea ce intalnim in fumul de tigara", explica medicul chirurg Ion Daniel.

Iar cu fumul de tigara nu va hraniti.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
In timpul vietii, o vaca din rasa Kobe asculta muzica si bea sake. De ce 1 kilogram de carne se vinde cu 1000 de euro
In timpul vietii, o vaca din rasa Kobe asculta muzica si bea sake. De ce 1 kilogram de carne se vinde cu 1000 de euro

Specialitatile din carne de vita, atat de apreciate in marile restaurante din intreaga lume, au aparut si la noi. Bucatarii romani au invatat sa le recomande clientilor vaca Kobe, din Japonia.

Metoda prin care fermierii vor sa obtina profit mai mare de Paste. Ce se intampla cu mieii romanesti
Metoda prin care fermierii vor sa obtina profit mai mare de Paste. Ce se intampla cu mieii romanesti

Berbecii cu pedigree, pe ei mizeaza fermierii din Transilvania, care importa din Anglia si Ungaria rase de carne ca sa le incruciseze cu cele romanesti.

Nu mancati si carne, si branza la aceeasi masa. Rezulta substante cu potential cancerigen inalt
Nu mancati si carne, si branza la aceeasi masa. Rezulta substante cu potential cancerigen inalt

Nu s-au terminat sarbatorile, nu s-au terminat mesele bogate. Incercati sa aveti prin apropiete analas crud, andive, cafea buna si frunze verzi.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.