Regulile care fac o friptura delicioasa. Cum se prepara corect carnea si cate portii sunt recomandate pe saptamana
Sapte reguli fac o friptura delicioasa. Suculenta, bine preparata, nutritiva si care ofera sapte grame de proteine pure la portia de o suta. Adica, asigura un echilibru perfect in organism, in opinia nutritionistilor.
Explozia de gusturi se obtine, insa, plecand de la multa chimie alimentara. Cam asa se scrie povestea unei fripturi perfecte.
Chef Radu mizeaza pe carne de vita maturata, si nu proaspata. Ce presupune acest proces, maturarea?
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dupa sacrificarea animalului, proteinele devin rigide. Intr-o camera in care se controleaza tot, de la temperatura la curentii de aer, carnea este fragezita cu ajutorul enzimelor naturale. Acestea mentin apa in interiorul proteinelor, fenomen care, ulterior, face friptura suculenta.
Apoi, carnea aleasa pentru maturare provine de la vite care pasc in locuri diferite. Cu alte cuvinte, nu consuma acelasi tip de hrana. Tocmai flora diversa creste cantitatea de Omega 3 din interiorului fibrelor musculare. Inca un motiv sa gustati ceva suculent.
Sa revenim la friptura. Odata ce ati cumparat carnea, probabil o veti pastra la congelator. Ceea ce nu este gresit. Erorile apar insa cand pachetul inghetat este trantit direct in tava.
"Daca am bagat din congelator direct la microunde este cea mai mare prostie, carnea automat s-a intarit. Cel mai bine bagata la frigider sa se dezghete, nu-si pierde din proprietati, nici din proteine", explica Chef Radu Alexandru Ploiesteanu.
Cand vine vorba de sare, lucrurile stau simplu: putin inseamna bine.
"Nu neaparat inainte sa punem carnea pe gratar o umplem de sare, este total gresit. Friptura buna este zemoasa, nu cea tare pe care niciunul o putem taia cu cutitul", mai spune Chef Radu.
Nu preparati carnea peste foc deschis. Grasimea se va scurge si se va aprinde. Fenomenul genereaza cel putin cinci tipuri de substante toxice.
Apoi, retineti un alt aspect esential: cu cat fierbeti sau prajiti mai mult carnea, cu atat aceasta devine mai tare, in ciuda a ceea ce crede majoritatea. Ce inseamna preparare excesiva? Peste 20 de minute.
Indicatii de preparare:
- Friptura in sange - 2 minute la temperatura, pe fiecare parte
- Fritura preparata mediu - 5 minute la temperatura, pe fiecare parte
- Friptura bine facuta - 6 minute la temperatura, pe fiecare parte
Carnea nu se portioneaza pe sursa de caldura - in tigaie sau in tava - ci in farfurie. In felul acesta, sucurile nutritive circula in interiorul muschiului. Dupa preparare, taiati-o urmand fibrele musculare, in unghi de 30 de grade.
Langa o felie de carne se asaza un sos de mustar si o leguma. Nimic altceva. Nu ii stricati gustul si nici calitatea!
Odata carnea preparata dupa toate regulile, urmati regula cantitatii. O portie pe saptamana! Mai mult inseamna exces.
"Sunt produsi care prin descompunere ajung la niste alte subtsante numit nitrati, nitrizi, nitrozmanine, care sunt oarecum asemanatori cu ceea ce intalnim in fumul de tigara", explica medicul chirurg Ion Daniel.
Iar cu fumul de tigara nu va hraniti.