Reguli alimentare. Cum trebuie sa consumati proteinele si carbohidratii. Combinatii nesanatoase
Anatomia umana nu lasa loc de interpretari: functionam dupa reguli stricte care ne-au ajutat in timp sa evoluam. Din acest motiv si hrana trebuie ingerata corect si nu haotic.
Nu combinati doua tipuri de proteine animale, dar nici carbohidrati cu proteine. Vi se par cunoscute aceste reguli moderne? Lista lor e mult mai lunga.
Chiar daca acestea par greu de respectat, ar trebui sa ne ghidam dupa ele. Sa aflam care sunt motivele.
REGULI ALIMENTARE
O friptura cu o portie de cartofi prajiti si o felie de paine. Sau o omleta delicioasa cu sunca si branza, completata de o chifla proaspata. Ori o ciorba de peste cu orez. Daca le consumati des este ca si cum ati avea o masina care merge cu benzina si ati alimentat-o cu motorina.
Maria Spiridon, nutritionist: "Digestia find mult ingreunata, lucruile nu vor evolua bine pentru organismul nostru – vor aparea balonarile, va aparea si o hipoglicemie".
Asadar, regulile dupa care functionam optim sunt clare. Se consuma carnea, branzeturile si ouale doar cu salate de legume, altele in afara de cartof. Niciodata nu mixati doua tipuri de proteine animale intre ele. De exemplu, ou cu branza sau carne, deoarece nu le puteti digera. Si niciodata nu combinati proteine de origine animala cu glucide din paine, cartofi, mamaliga sau orez.
Maria Spiridon, nutritionist: "Ne respectam fiziologia. Organismul nostru functioneaza corect daca ii furnizam nutrientii de care are nevoie, stie ce are de facut cu ei, digestia se desfasoara normal, se secreta enzimele si fermentii de care avem nevoie".
Dr. Andreea Dragomirescu, nutritionist: "Cerelele integrale au o valoare nutritiva foarte mare si ar trebui sa reprezinte cea mai mare cantitate din ceea ce consumam noi zilnic".
Intotdeauna, in dieta sunt de preferat cerealele integrale. Iar acestea se combina optim cu legume si leguminoase, adica mazare, fasole, linte si naut. In felul acesta, va luati toti nutrientii din plante si nici nu va ingrasati. O alta regula vizeaza salatele de cruditati. Peste legume se adauga obligatoriu 10 ml de ulei. Doar asa vitaminele vor putea fi extrase usor de catre organism.
Maria Spiridon, nutritionist: "O salata corecta poate sa contina din toate tipurile de legume, insa foarte importanta este cantitatea de ulei pe care o adaugam, poate sa contina si ceva seminte si atunci cantitatea de ulei se mai reduce".
O alta regula vizeaza aportul de proteine de care aveti nevoie zilnic.
Dr. Andreea Dragomirescu, nutritionist: "Proteinele trebuie sa fie in jur de 15 -20% din ratia nutritionala dintr-o zi. Sigur, din toate acestea nu pot sa fie toate de natura animala".
Asadar, la orice masa, strecurati o portie mica de proteine. Dar la cele trei mese principale alternati proteinele animale cu cele din leguminoase.
Dr. Andreea Dragomirescu, nutritionist: "Un alt mare secret este sa le mestecam foarte bine – de 50 de ori o imbucatura - pana cand hrana devine practic lichida si in felul acesta o sa ne saturam cu cantitati foarte mici, orice am consuma si digestia se se face mult mai bine".
Toate sistemele metabolice functioneaza dupa reguli stricte, Asadar, hrana, adica furnizorul de energie, trebuie ingerata dupa reguli si nu haotic. Acestea nu au fost create de medici, ci de natura.