Raceala sau raguseala care dureaza mai mult de trei saptamani, doua semne care nu trebuie ignorate. Sfaturile medicilor

22-02-2016 08:14

Sunteti racit de mai bine de cateva saptamani, iar in starea generala nu apar ameliorari? Medicii recomanda, pe langa setul de analize de sange, si o radiografie pulmonara.

Sa fie nu doar frontala, ci si laterala. In felul acesta puteti avea o imagine de ansamblu a organelor pereche.

Barbu Cristian, medic primar radiolog: "Pacientii in momentul in care racesc, fac febra, expectoreaza se prezinta la medicul de familie. De cele mai multe ori imi par rau sa o spun medicul de familie da din start tratament antibiotic, fara a face o banala radiografie."

O infectie respiratorie care depaseste trei saptamani este motiv de mers la specialist. De asemenea, raguseala care dureaza mai mult de 3 saptamani ori tusea persistenta reprezinta alte simptome ce nu trebuie ignorate. In aceste cazuri, radiografia pulmnara dubla este absolut obligatorie.

Barbu Cristian, medic primar radiolog: "Bun i-ai dat tratatemnt antibiotic si dupa o saptamana vezi ca nu ai niciun fel de ameliorare, atunci obligatoriu trebuie sa trimiti pacientul sa faca o radiografie si aceasta nu trebuie sa fie foar fata, ci fata si profil, pentru a surprinde ce se intampla in spatele inimii."

Aceste simptome banale, trenante insa, asociate virozelor respiratorii, pot fi cauza celei mai frecvente malignitati in randul barbatilor.

Barbu Cristian, medic primar radiolog: "Noi am avut foarte multi pacienti cu cancer pulmonar care au fost tratati pentru infectii - pentru ca si tumorile se pot suprainfecta - si pot fi mascate de o infectie, de o viroza respiratiorie, daca faci radiogradie fata si profil ai mai multe sanse sa vezi o leziune pulmonara."

Cancerul pulmonar evoluleaza silentios, fara simptome. De aceea, ideea celor care trateaza boala este ca un adult perfect sanatos sa isi faca o evaluare imagistica data pe an. Doza de radiatii incasata e nesemnificativa.

Ioan Cordos,medic primar chirurgie toracica: "Daca depistezi in stadii precoce au toate sansele. Ceea ce se obtine prin tratament fie chimioradioterapie, fie chirurgical, in zilele noastre nu se obtinea acum 10 ani/"

Totul insa depinde de stadiul in care e descoperita boala. Iar depistarea precoce se face doar prin radiografie de control. Fie ca ca fumati ori nu.