Primele semne ale aparitiei leucemiei. Analiza extrem de simpla care te ajuta sa previi una din cele mai grave boli

Ultimul update: Sambata 28 Noiembrie 2015 06:57
Data publicarii: Miercuri 25 Noiembrie 2015 08:27
Categorie: CSID

Ce putem face azi abia visam in urma cu zece ani! O spun un medicii hematologi atunci cand vorbesc despre una dintre cele mai grave boli. In special si pentru ca ii priveste pe cei tineri.

Vorbim despre leucemie si insistam ca, de doua ori pe an, inca din prima parte a copilariei, sa va faceti testele uzuale de singe.

Analizele uzuale fac parte din igiena personala. Probele de singe, de urina, ecografiile de abdomen total, de tiroida ori de san.

Dr. Daniel Coriu, sef sectie hematologie: “Noi trebuie sa fim foarte atenti la noi sa ne cunostem foarte bine corpul, orice medificare care apare in activitatea fizica, daca apare o limitate a activitatii sa sesizam si sa mergem la medic , daca apare o vinataie sa mergem la medic, o febra.”

Banala hemo-leucograma poate da indicatii clare in cazul leucemiilor. In maduva, exista mai multe specii celulare, deci si leucemiile sunt de mai multe tipuri. Cele acute se refera la transformarile maligne ale celulelor tinere. Daca, in schimb, modificarile au loc la nivel celulelor ajunse la maturitate, vorbim despre o afectiune cronica.

Dr Daniel Coriu, sef sectie hematologie: “Cele tinere prolifereaza foarte rapid si atunci invadeaza maduva. Scade cantitatea de sange, deci apare anemia, scade apararea si apar infectii, scad trombocitele si apar hemoragiile.”

Specialistii hematologi insista pe diagnosticul precoce. Care se poate pune daca, de doua ori pe an, mergeti la medic, in aparenta stare de sanatate. Rapiditatea unui astfel de verdict este esentiala in tratament.

Prof dr Daniel Coriu, sef sectie hematologie: “Lucrurile sunt total schimbate fata de acum 10 ani. La ora actuala facem analiza moleculara, genetica, putem sa cunoastem foarte bine boala.”

Tratamentul e tintit, iar boala are sanse mari de a intra in remisie.

Drama barbatului din Brasov care cantarea 200 de kg. A slabit enorm, dar acum sufera de leucemie si are nevoie de sange
Drama barbatului din Brasov care cantarea 200 de kg. A slabit enorm, dar acum sufera de leucemie si are nevoie de sange
Acnee
Inflamaţie, noduli, puroi, toate determinate de o banală acnee. Cum o tratăm
Călcâiul lui Ahile în rândul bărbaţilor: prostata. Analizele anuale care pot salva vieţi
Ce înseamnă pentru creier materiile multe, grele și puțin importante de la școală
Orice modificare privind sănătatea personală trebuie să vă trimită la medic
De ce trebuie să ne spălăm nasul cu bicarbonat
Metoda prin care ne putem păstra silueta și prelungi speranța de viață
iulia vantur
Iulia Vântur, la CSID, despre viața din India: ”Munca la știri m-a ajutat în muzică”