Pericolele seringilor folosite si aruncate pe strada. Ce trebuie sa faci urgent daca te intepi din greseala
Se gasesc aruncate pe strada, prin metrou, prin parc. Vorbim despre seringi folosite si abandonate la vedere. O accidentare cu un astfel de obiect trebuie sa va trimita direct intr-un serviciu de boli infectioase pentru profilaxie.
Infectarea printr-un contact accidental cu virusul HIV este cosmarul oricarei persoane. Medicii insista insa ca aceasta poate fi prevenita cu succes prin profilaxia post-expunere, care dureaza 28 de zile.
Doza initiala de medicamente trebuie administrata in primele 24 de ore, in cazul intepaturilor. Si in 72 de ore in cazul contactului cu mucoasele genitale.
Seringi folosite si aruncate pe jos. Intr-un oras mare, le vedeti pe strada, in statii ori, din pacate, in parcuri. Un accident minor, care face ca un altfel de obiect sa va strapunga pielea trebuie sa va trimita direct intr-o sectie de boli infectioase.
Dr. Luminita Ene, medic primar boli infectioase: “Ideal ar fi sa vina in primele ore de la accident, primele 4 ore. E rau sa astepte, cu cat astepta mai mult cu atat posibilitatea de a interveni sa facem profilaxie e redusa”.
Odata ce v-ati prezentat intr-un serviciu de boli infectioase, protocolul international impune cateva etape. Veti fi testat pentru HIV, hepatita B si hepatita C. Dar medicul nu are cum sa vada in acest moment daca ati fost infectat in accident, ci daca aveti DEJA una dintre aceste infectii.
Virusul HIV rezista cateva minute in contact cu aerul
De pe obiectele infectate, prin strapungerea pielii cel mai usor se transmite virusul hepatitic B, apoi virusul hepatitic C. Cel mai greu se transmite virusul HIV. Acesta moare in contact cu aerul. Aflat intr-o pelicula subtire de sange infectat, expus direct la soare, rezista cateva zeci de minute. Daca insa se afla pe canalul unui ac de seringa, fara a fi expus caldurii, supravietuieste cateva zile.
In cazul accidentarii cu un instrument posibil contaminat medicul de boli infectioase va prescrie tratament medicamentos profilactic. Apoi vi se face recomandarea sa va testati la o luna dupa accident, la 3 luni si la 6 luni.
Contactele intime neprotejata de prezervativ prespun acelasi risc de infectare ca la orice ranire accidentala cu obiecte contaminate.
Dr. Luminita Ene, medic primar boli infectioase: “Aici lucrurile sunt putin nuantate - persoana respectiva isi asuma un risc in momentul respectiv. Bine ar fi ca inainte de a avea contatul sexual sa se protejeze pentru ca altfel e foarte dificil de evaluat riscul”.
Fiind greu de evaluat, international nu exista nici protocoale clare care sa indice medicatia profilactica.
Dr. Dorina Codreanu, medic primar ginecolog: “HIV nu da semne genital sub nici o forma si are o fereastra serologica care poate sa ajunga pana la 6 luni”.
In aceasta asa-numita ''fereastra serologica'', virusul exista in singele unei persoane infectate, dar organismul nu a produs inca anticorpi. Ori testarile medicale cunoscute pina acum apreciaza prezenta anticorpilor si NU a virusului, deci pot avea rezultat fals NEGATIV.
In tot acest timp, o persoana infectata, care nu stie de conditia sa, poate transmite virusul prin contact intim neprotejat de prezervativ si prin intermediul sangelui.