O treime dintre adolescente dezvolta mastoza fibrochistica. Care este cea mai mare greseala pe care o pot face
O treime dintre adolescente dezvolta mastoza fibrochistica. Iar aparitia chisturilor la unul sau la ambii sani este insotita frecvent de durere.
Fara hormoni, daca aveti mai putin de 18 ani, recomanda medicii. Acestia intervin in dezvoltarea normala. Intre 10 si 18 ani, glandele mamare se dezvolta complet. Fetele pot sa resimta durere la nivelul sanului. Simptom ce ar trebui sa le trimita la medic.
Specialistul este OBLIGAT sa va faca o ecografie mamara. Nu doare, nu iradiaza si dureaza putin. Pentru ca glanda mamara este foarte densa, la varste mici, ecografia strange imagini pretioase, care pot spune, fara dubiu: NU exista masa tumorala in san. Odata ce medicul exclude bolile, vin si explicatiile pentru durere:
"La nivelul sanilor exista niste receptori pt hormonii ovarieni-estrogen si progesteron - care fac ca sanii sa aiba modificati in timpul ciclului menstrual, de aceea majoritatea fetelor au dureri in timpul menstruatiei. E doar o modificare de perceptie. Multe dintre aceste fete gandesc ca au durere, au o problema, este foarte grav si trebuie sa se trateze", a explicat Ioan Stoian, medic primar ginecolog.
Daca diagnosticul primit ese MASTOZA FIBRO-CHISTICA, nu aveti nevoie de tratament. Vorbim despre o caracteristica a sanului si nu despre boala.
"Este cea mai mare gresea la o fata mai ales inainte de 18 ani sa dai un tratament hormonal pentru o mastoza chistica sau doar pentru o mastodinie, adica pnetru o durere de san", a avertizat medicul.
Hormonii nu se administraza inainte ca axul hormonal sa fie maturziat. "Hipotalamusul este creierul neuro-endocrin, este un fel de controlor de trafic, hipotalmusul controleaza toate sistemele noastre", spune Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Hipotalamusul si hipofiza, structuri prezente in cutia craniana, intra in circuit cu tiroida, glandele supra-renale si ovarele. Acest circuit va functiona perfect abia dupa varsta de 18 ani. Pana atunci, este sarcina organismului sa isi faca reglajele singur. Si nu cu ajutorul hormonilor din medicamente.
"Daca noi intervenim prea devreme, putem sa perturbam si nu stii ce efecte secundat pot sa aiba mai tarziu", a spus Ioan Stoian, medic primar ginecolog.
Mastoza fibro-chistica reprezinta cea mai frecventa leziune benigna care apare la nivelul sanului.