Nu ratati analizele care ar putea detecta cancerul in stadiu incipient
Nu uitati sa va faceti programari la investigatii de rutina recomandate de medic. Prin acestea se pot detecta afectiuni maligne frecvente, in stadiu incipient.
Nu ratati analizele care ar putea detecta cancerul in stadiu incipient. Exista cateva forme perfect curabile.
Este vorba de cancerul de prostata, cel al aparatului genital feminin si de cancerul de colon.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Orice femeie trebuie sa-si faca anual o ecografie mamara, un examen genital insotit de ecografie transvaginala si examenul Papanicolau. Dupa 40 de ani, specialistii recomanda si mamografia.
Cancerul de col uterin poate fi evitat daca va faceti o data pe an examenul Papanicolau.
Barbatii ar trebui sa se prezinte regulat la medicul urolog, mai ales spre varsta a treia. Cancerul de prostata are o incidenta la fel de crescuta ca afectiunile maligne ginecologice la femei.
Persoanele care au rude de gradul 1 si 2 diagnosticate cu cancer de prostata ar trebui sa inceapa controalele anuale de la 40 de ani. Acestea implica dozarea din sange a markerului PSA, o ecografie si un consult urologic. Rezultatele investigatiilor trebuie intotdeauna corelate.
Atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, cancerul de colon poate fi prevenit. Leziunile maligne apar in majoritatea cazurilor pe formatiuni benigne denumite polipi. Acestia se pot elimina in timpul unei colonoscopii de rutina si astfel scade riscul de cancer.
Una din patru persoane cu varsta peste 50 de ani dezvolta polipi la nivelul colonului. Asadar, colonoscopia trebuie facuta regulat, la indicatia specialistului.
In cazul in care la o colonoscopie initiala nu se descopera leziuni la nivelul colonului, investigatia se repeta la 5 ani.