Nu luati antiinflamatoare daca aveti tulburari urinare sau disconfort. Recomandarile urologilor
Va confruntati cu tulburari urinare sau disconfort in zona pelvisului? Nu luati antiinflamatoare la intamplare, va recomanda urologii. Aceasta deoarece de vina a putea fi o formatiune tumorala.
Nu luati antiinflamatoare daca va confruntati cu dureri sau disconfort in zona glandei prostate. Faceti consult urologic, dar si investigatii imagistice.
In unele cazuri poate fi vorba de adenom de prostata, cea mai frecventa tumora benigna la barbati.
Tulburarile la urinare si orice disconfort in zona pelvisului trebuie sa va trimita la un consult urologic. Sfatul specialistilor este sa evitati antiinflamatoarele fara prescriptie.
Conf. dr. Valentin Ambert, medic primar urolog: "Problema acestor medicamente generice sau a suplimentelor alimentare care sunt date pentru tulburarile urinare la barbati este ca ele produc o amelioarea a simptomatologiei urinare la cei care o au si care isi autoadminstreaza aceste medicamente fara sa faca un consult".
Multe persoane amana ani in sir vizita la medic. In multe cazuri, disconfortul este cauzat de prezenta unei tumori. Poate fi vorba atat despre adenomul benign, dar si de cancer.
Conf. dr. Valentin Ambert, medic primar urolog: "In multe cazuri, simptomatolgia aceasta este comuna atat in adenom, cat si in adeno-carcinom si pacientul, in loc sa-si trateze un adeno-carcinom, isi trateaza un adenom de prostata".
Ambele tumori impun o interventie specializata rapida. In cazul unui cancer, antiinflamatoarele favorizeaza procesul malign.
Conf. dr. Valentin Ambert, medic primar urolog: "Depistat precoce, cancerul poate fi tratat curativ".
Adenomul de prostata si cancerul de prostata sunt afectiuni frecvente in randul barbatilor dupa 40 de ani. Frecventa mare este motivul pentru care trebuie sa faceti consult urologic si ecografie o data pe an, in lipsa simptomelor.
Dr. Adriana Rambu, medic primar radiolog: "Pentru examinarea prostatei, pacientul trebuie sa consume lichide si sa nu urineze, ceea ce contribuie la o evaluare ecografica corecta".
Iata ce se intampla o data descoperita o formatiune minora.
Dr. Adriana Rambu, medic primar radiolog: "Mai ales in stadiul lor incipent, e foarte greu pe imagistica si aici ma refer la ecografie, de cele mai multe ori poate sa fie o leziune atat cu caractere de benignitate, dar si caractere de malignitate si cel mai corect este ca pacintul la care ii surprinzi un proces ocupator de spatiu, adica o formatiune patologica, sa faca cat mai urgent un consult urologic".
Acesta este completat de o punctie-biopsie.