Monoxidul de carbon, gazul letal care nu miroase. Primul semn de intoxicatie care iti poate salva viata
Sezonul rece este pe primul loc, in topul perioadelor cu varf de cazuri de intoxicatii cu monoxid de carbon.
Arderea incompleta, cauza intoxicatiilor, poate aparea atat in sobe neigienizate, cat si in centrale pe gaz din apartamente. De cele mai multe ori, instalatiile nu au verificarile la zi.
Prof. dr Coriolan Ulmeanu, medic primar toxicologie pediatrica: “Centralele noi de apartament care nu sunt montate bine si care nu sunt evaluate pot sa reprezinte pericole, sunt sobele necuratate din zona rurala.”
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Monoxidul de carbon nu se vede si nu miroase. Poate sa apara in dispozitivele de incalzire destinate uzului casnic, in urma arderii incomplete. Sau a unor scurgeri de gaze. E recomandat ca, o data pe an, inainte de utilizare acestea sa fie verificate.
Daca aveti centrale pe gaz sau sobe, seminee ori alte aparate cu ardere, e obligatoriu sa cumparati, la pachet, si detectoare de monoxid de carbon. Tocmai pentru ca gazul eliberat in incapere... NU miroase.
Prof dr Dumitru Oraseanu, sef sectie pediatrie: “Sa ii duca intr-o stare de somnolenta, letargie, poate sa vina in coma.”
Iar starea de somnolenta inexplicabila este doar primul simptom.
Prof. dr Coriolan Ulmeanu, medic primar toxicologie pediatrica: “Monoxidul de carbon ajunge in circulatie, in sange, se uneste cu hemoglobina si realizeaza carboxihemoglobina, care va produce moartea celulara si evolutie grava. Creierul copiilor e foarte sensibil la monixid de carbon, spre deosebire de adulti.”
Concentratia de carboxihemoglobina are rata de crestere mare in vasele situate in creier si in inima. In periferie, concenratia compusului creste lent.
Detectorul de monoxid de carbon este extrem de util... mai ales daca dormiti, la propriu. Intoxicarea cu monoxid in somn este, de cele mai multe ori, letala.
Totusi, daca va simtiti doborati de somnolenta, incercati sa ajungeti la aer curat cat mai repede. E primul si cel mai important ajutor pe care vi-l puteti acorda. Apoi, sunati la 112.
Sursa: Pro TV
Etichete: gaz, intoxicatie, pericole, monoxid de carbon,
Dată publicare:
11-11-2015 08:37