Mergeti la consult la un cardiolog si gastroenterolog anual, chiar si in lipsa simptomelor
Bolile cardio-vasculare si cele ale aparatului digestiv sunt cele mai frecvente. Iata de ce aveti nevoie de un consult anuat atat la cardiolog, cat si la gastroenterolog. Aceasta chiar in lipsa simptomelor.
Ce au in comun cordul si intestinul subtire? Aceste doua componente vitale ale organismului nu sunt predispuse la afectiuni maligne.
Insa este necesara monitorizarea starii lor de sanatate.
Afectiunile maligne de la nivelul inimii sunt extrem de rare. Medicii intalnesc un caz o data la 10 ani. Iata de ce ecografia cardiaca nu intra in recomandarile uzuale ale unui examen medical anual. Dar cordul trebuie verificat regulat.
In afara de electrocardiograma, medicul va va asculta bataile inimii. Si va va recomanda analize de sange care pot evalua riscul de ateroscleroza.
Aceste investigatii se fac anual, deoarece bolile cardiovasculare stau pe primul loc in topul cauzelor mortalitatii.
Si cu medicul gastroenterolog trebuie sa va intalniti anual. Aceasta deoarece, in Romania, cancerul de stomac si cel de colon sunt pe locurile 2 si 3 in topul afectiunilor maligne.
Endoscopia superioara si colonoscopia se fac regulat, la indicatia medicului. Dar controlul la gastroenterolog trebuie facut anual.
Pe de alta parte, intestinul subtire trebuie vizualizat mai rar. Are 6 metri, iar alimentele il traverseaza in 2 ore, deci foarte rapid. Este o zona fara bacterii saprofite, fara acid clorhidric. Aici nutrientii din alimentele digerate de stomac trec in sange.
Intestinul subtire concentreaza armele sistemului imunitar.
Astfel, are si o protectie imunologica impotriva cancerelor.
Chiar si asa, nu ratati ecografia anuala de abdomen total, indiferent de varsta si de starea de sanatate.