Lecţie importantă de educaţie imunitară pentru cei mici: expunerea la viruşi şi bacterii
O infecţie respiratorie cu febră, secreţii nazale şi tuse este neplăcută atât pentru copiii, cât şi pentru părinţi. Pentru cei mici însă reprezintă şi o lecţie importantă de educaţie imunitară.
Sistemul de apărare uman se consolidează corect tocmai trecând prin astfel de episoade.
Nu îi bombardaţi cu medicamente din nimic. Sistemul de apărare uman se consolidează corect tocmai trecând prin astfel de episoade.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sistemul imunitar este un organ difuz. Îl găsim în tot organismul. La naştere, bebeluşul are un sistem de apărare imatur. Acesta se va dezvolta lent, pe tot parcursul copilăriei.
Ca să se dezvolte corect are nevoie de expunere la viruşi şi bacterii. Şi, de aceea, colectivităţile de la grădiniţă şi şcoală sunt excelente. Şi fac parte din aşa numita educaţie imunologică corectă.
O infecţie respiratorie cu febră, secreţii nazale şi tuse este neplăcută. Dar trataţi doar simptomele cu antiinflamatoare, ne spun medicii specialişti.
La ora actuală, există o modă printre părinţi să ceară medicamente care stimulează imunitatea, în speranţa reducerii frecvenţei acestor infecţii respiratorii. O cerere care poate fi în defavoarea copilului. Răcelile vor scădea ca frecvenţă pe măsură ce copilul creşte. Dar să-i oferiţi medicamente pentru imunitate, adică aşa numita stimulare imunitară nespecifică, înseamnă, de fapt ,o sabie cu două tăişuri.
Sistemul imunitar nu-şi mai recunoaşte propriile celule şi dezvolta un răspuns greşit împotriva lor. Aşa apar bolile auto-imune, dintre care cel mai frecvente, tiroidita autoimună sau lupusul.
Revenind la cei mici, mai bine să răcească des decât să fie stimulaţi prin medicamente. Şi încă o practică printre părinţi. Copilului îi curge nasul într-o viroză respiratorie. În acest organ e permis să folosiţi doar picături cu apă de mare sau ser fiziologic. Nu antibiotice, ne spune chiar organizaţia mondială a sănătăţii.
Cu antibiotice prăbuşiţi imunitatea locală a nasului, adică nu îi daţi voie să reacţioneze la virusurile cu transmitere respiratorie.