Insecuritatea emotionala, sursa celor mai multe conflicte domestice. Ce sfaturi au psihologii
Conflictele sunt normale in viata unui cuplu. Insa multe persoane ajung sa-si considere jumatatea dusman, fara a identifica problemele. De multe ori, e vorba despre insecuritatea emotionala.
30 de minute de cearta sterg 20 de ore traite confortabil in cuplu. Iata care sunt concluziile psihologilor.
Tot acestia sustin ca, odata initiat un conflict, acesta se poate estompa printr-o imbratisare. Sa vedem cele mai bune solutii de rezolvare a conflictelor domestice.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Conflictele ocazionale intr-un cuplu sunt normale, apreciaza psihologii.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Nu orice conflict care apare este problematic. Chiar e important ca fiecare sa-si exprime opinia, pentru ca are sansa cumva sa invete ca este acceptat, cu propriile sale pareri, cu propria sa versiune".
Exista insa un moment cand conflictele se acutizeaza si domina viata de cuplu. Si de multe ori tradeaza insecuritate emotionala.
Bogdana Bursuc, psiholog: "In situatia asta de insecuritate, de teama, de frica de reactia celuilalt, de a fi ranit, de a fi parasit, ce incearca sa faca cuplul? Rezolva insecuritatea si teama prin critica, prin agresivitate".
De multe ori, cuvintele bine alese pot aplana o situatie tensionata. De exemplu, ii puteti spune partenerului: "Mi-e teama de ceea ce ai facut!", in loc sa ii reprosati: "Nu faci niciodata nimic bine!". De asemenea, un moment de trandrete poate rezolva conflictul. Aceasta solutie se bazeaza pe nevoile speciei umane. Din copilarie avem nevoie de atasament. Dar si de asigurarile parintilor ca ne vor iubi toata viata.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Ca si adulti, avem aceleasi nevoi de atasament si ca partenerul sa ne raspunda la aceasta nevoie de atasament, sa ne dea asigurari ca sutem iubiti, ca n-o sa ne paraseasca, ca noi contam".
Un alt expert in comunicare, mediatorul, va poate ajuta in conflictele din cuplu. Interventia este utila mai ales in cazul problemelor majore care se pot termina cu un divort.
Dorin Valeriu Badulescu, presedintele consiliului de mediere "Oamenii cand intra in mediere, intra lipind de partenerul de discutie, lipind problema. Isi vad partenerul de discutie ca si dusman, dar de fapt dusmanul lui este problema. Practic, ce face mediatorul? Prin tehnicile de comunicare pe care le foloseste, reuseste sa separe problema de om".
Mediatorul ii ghideaza pe membrii cuplului sa isi rezolve impreuna problemele. Aceasta etapa este necesara inainte, spre exemplu, de apela la justitie pentru divort.