Incurajarile in exces le pot provoca celor mici "anxietate de performanta". Cele mai frecvente greseli facute de parinti
Parintii au asteptari mari de la cei mici. Cad in extreme, de cele mai multe ori, atunci cand vor sa ii ajute. Incurajatul in exces e una dintre cele mai frecvente greseli.
Bogdana Bursuc, psiholog: "'Stiu ca ai sa poti!', 'Sigur o sa reusesti!', 'Am incredere in tine ca poti!' - pentru copil acesta nu e un mesaj de relaxare".
Aceste mesaje pot declansa asa-numita ''anxietate de performanta''. Copilul deduce ca nu este suficient de bun pentru a fi acceptat de parinte. Ce rezulta?
Daniela Gheorghe, psiholog: "Copiii intr-o secventa stresanta dau un radament scolar scazut. Ar trebui sa ne ingrjoram atunci cand asociem comportamentul copilului si unele tulburari alimentare, tulburari ale somnului, cand le asociem cu o perioda de stres".
Nici lipsa incurajarilor nu ajuta la dezvoltarea unei relatii calde cu cei mici. Unii parinti cred ca sublinierea competitiei dintre ei si frati sau colegi se va transforma in stimul: "Toti pot, numai tu nu!", "Cum reuseste colegul tau si tu nu?". Nu fac decat sa puna presiune pe copii...
Bogdana Bursuc, psiholog: "Va fi o viata plina de stres, plina de teama, undeva in adancul sufletului copilul a invatat ca orice face el nu e suficient de bine".
Pare complicat. Psihologii au, totusi, o solutie simpla pentru echilibrul din relatia parinte-copil.
Bogdana Bursuc, psiholog: "Ceea ce il ajuta pe copil in realitate sa se relaxeze este: 'Orice s-ar intimpla, o sa gasim o solutie!'.
In felul acesta capata incredere in propriile puteri. Invata sa se descurce singur pentru ca stie una si buna: e cel mai important pentru parintele lui".