Grăsimea în gât, risc de infarct și accident vascular. De ce trebuie să mergi la doctor dacă ai apnee în somn

Ultima actualizare: 15-10-2020 09:41

De ce la prima consultație la pneumolog vi se măsoară circumferința gâtului? Pentru că această dimensiune arată riscul de infarct și accident vascular cerebral. Aducem imediat argumentele la ”Ce se întâmplă, doctore?”.

 

În creier, găsim un centru care comandă ieșirea aerului din plămâni. N-avem însă un centru care să ne comande… intrarea aerului în arborele respirator.

Ca să intre bine aerul, tot aparatul respirator trebuie să fie normal. Și nu îngustat de grăsime. Vedem imediat de ce la prima consultație la medicul pneumolog vi se măsoară circumferința gâtului.

Aerul intră în plămâni prin așa numita presiune negativă. Dacă găsește căi respiratorii normale.

Grăsimea se depune ușor în interiorul gâtului. Limba devine mai lată. Faringele este înfășurat. Mai jos de nas, găsim valul palatin și așa numitul omușor. Devin prea mari odată cu îngrășarea. Și împiedică repirația corectă.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: ”Zona prin care circulă aerul, diametrul căilor aeriene se diminuează în timpul nopții la nivelul gâtului și capului și gâtului ajung și mai multe lichide. Această creștere a cantității de lichide contribuie suplimentar la diminuarea capacității respiratorii. Sunt persoane care se trezesc cu fața umflată, umflături sunt și în exterior și în interior”.

 

Apneea în somn, risc de infarct

Grav este că așa apare cel mai adesea apneea în somn, adică oprirea respirației.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: ”Când omul nu mai respiră, corpul nu mai primește oxigen suficient, iar primul afectat e creierul. Ce resimte omul, uită! Dar are doar 40 de ani”.

În sânge, crește cantitatea de dioxid de carbon, iar consecință poate fi infarctul. Apneea în somn trebuie investigată de pneumolog.

Pe de altă parte, dimensiunea arterelor de la gât, numite carotide, și eventualele depuneri de grăsime arată riscul de accident vascular cerebral.

De asemenea, apneea în somn crește suplimentar riscul de accident vascular cerebral.

Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg: ”Creierul are un consum foarte mare de oxigen, care este adus categoric prin fluxul sanguine. Orice tulburare în oxigenare se simte și în activitatea creierului”.

Și din aceste motive, kilogramele în plus nu sunt o problemă estetică, ci una de sănătate. Medicul este cel alături de care rezolvați problema.

În al doilea rînd, toți mușchii din interiorul corpului au nevoie de mișcare.

Mersul pe jos, singurul tip de mișcare la care suntem adaptați, nu acționează doar asupra mușchilor vizibili scheletici.

Acționează în primul rând asupra mușchilor netezi din interior. De acești mușchi depinde funcționarea normală a organismului uman!

Atât grăsimea în exces, cât și sedentarismul acționează negativ atât asupra vaselor de sânge cât și asupra întregului aparat respirator.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO