Efectul ireversibil pe care il are fumul de tigara asupra plamanilor. Riscurile sunt majore chiar si in cazul fumatului pasiv
Anual, un nefumator pierde, in mod normal, cam 25 de militri din capacitatea respiratorie. In cazul fumatorilor, volumul este de trei ori mai mare.
De patimit au si cei care isi petrec timpul in preajma lor. Iar unele situatii sunt tragice. In casele in care parintii fumeaza, spre exemplu, copiii nu ajung la capacitea respiratorie normala.
Odata ce ati ajuns la varsta adulta, in fiecare an, veti pierde 25 de mililitri din capacitatea respiratorie. Daca sunteti fumator, pierderile anuale pot ajunge si la 75 de mililitri. In traducere, veti simti ca vi se taie suflul dupa efort mic si moderat. Expunerea la fumatul pasiv, cand plamanul este in plina dezvoltare, are repercursiuni pe toata viata. Copilului i se refuza practic sansa sa ajunga la capacitatea respiratorie normala.
Prof dr. Virgil Mihaescu: “In momentul in care un copil este expus la fumatul pasiv al parintilor, in momentul acela celulele respective incep sa fie pe de o parte distruse. Pe de alta parte, scade apararea respiratorie.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aceasta inseamna infectii respiratorii mai dese.
Prof dr. Virgil Mihaescu: “Aceste expuneri scad aparearea si cresc riscul de sensibilizare la alergeni la un copil care expus la fumat sau la poluare mai mult decat la alti copii.”
Aceleasi fenomene se petrec si in adolescenta, cand tinerii incep sa experimenteze tigarile. Alvelolele sunt spatiile din plamani unde oxigenul patrunde in sange. In acelasi timp, dioxidul de carbon este eliberat si iese, prin expiratie. Tigarile fragilizeaza aceste spatii. Care pierd, astfel, capacitatea de a face schimbul de gaze. Raman mici baloane inutile. Asa apare emfizemul pulmonar, ireversibil.
Dr Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: “Acum traim o cu totul alta viata decat au trait bunicii nostri, acum sunt factori de risc pe care nu-i putem evita, nu putem sa schimba aerul, nu putem sa schimbam mancarea, dar da putem sa evitam sa fumam.”