Dependenta de alcool apare in copilarie, avertizeaza medicii. Semnele la care trebuie sa actioneze parintii

06-02-2017 08:16


Dependenta de alcool nu apare la varsta adulta, cum cred cei mai multi. Se contruieste in copilarie. Din pacate, extrem de usor.

Observati ca unul din membrii familiei dumneavoastra are probleme cu alcoolul? Problema e mai complicata decat pare.

In astfel de momente, incepe lupta cu rusinea. Iar cel care participa tacit devine, spun psihologii, codependent. De ce? Pentru ca tocmai retinerea fata de acest viciu duce la musamalizarea situatiei.

O doza mica de alcool antreneaza toate lanturile metabolice ale organismului cu formula chimica a alcoolului. Si veti tolera cantitati din ce in ce mai mari. Ce se intampla?

Dr. Paul Dragomir, medic primar gastroenterologie: "Enzima care metabolizea alcoolul poate sa fie ea insasi indusa prin consumul de alcool, de aceea odata ce trece timpul putem toleta cantitati mai mari de alcool."

Si acum incepe, de fapt, pericolul. Asadar, la un consum regulat, dar moderat, va creste capacitatea naturala de metabolizare. Euforia nu va mai cuprinde repede.

Si, involuntar, veti bea mai mult alcool. Pe motiv ca il tolerati.
Asa apare dependenta fizica. Cea psihica, din pacate, se instaleaza din copilarie.

Intre 11 si 13 ani copiii incearca prima doza de alcool, ne spune Organizatia Mondiala a Sanatatii. Prost gestionata si de copii si de parinti...

Diana Stanculeanu, psiholog “Salvati Copiii”: "Asta ne duce la o concluzie: parintii fie nu vorbesc cu copiii despre asta, fie vorbesc prea tarziu si in termeni radicali si catogorici - 'daca te prind ca…, te omor cu mana mea si in casa la mine nu mai ai ce cauta'".

De aceea, prima poveste despre alcool, tigari si droguri trebuie sa vina cel tarziu la varsta de 10 ani a celui mic. Iar pe toata perioada de copilarie si adolescenta il feriti de eventualele dependente cu cateva cuvinte: “Ai incredere in tine!”. Si “Ai incredere in mine ca sunt de partea ta! Si vom gasi solutii impreuna, indifferent de probleme!

In felul acesta, distrugeti terenul psihologic pentru dependentele de orice fel.

Ce faceti daca vedeti la un membru al familiei dependenta deja instalata? Dependentul isi antreneaza toata familia in problema lui. Psihologii numesc membrii familiei codependenti. De ce? Le este rusine de aceasta dependenta si incerca sa o musamalizeze.

De cele mai multe ori, familia nu vorbeste deschis cu victima dependendei. Iar victima alcoolului nu cere ajutor. E un cerc inchis. Tratamentul ii apartine medicului si psihologului. Doar daca reusiti sa vorbiti despre aceasta problema.