De Sarbatori, gustati din toate bunatatile, dar respectati-va organismul! Ce greseli trebuie sa evitati

Dată publicare: 24-12-2014 09:31
Dată actualizare: 27-12-2014 07:39


De ce friptura nu se termina cu o felie de cozonac? De ce ceaiul dupa exces alimentar nu e de ajutor? De ce si mesele de sarbatori au reguli? Probabil, va aflati in vacanta, insa propriul dumneavoastra aparat digestiv nu.

Se apropie perioada cu cele mai bogate mese ale anului. Gustati din toate bunatatile, dar respectati-va organismul. Dupa o masa copioasa faceti putina miscare. Si incercati sa stati departe de obiceiul de a termina masa cu dulciuri. Va invatam acum cum sa va bucurati, in siguranta, de deliciile alimentare ale Craciunului.

Conf. dr. Ion Daniel, medic primar chirurg: "Cum intram in perioada Sarbatorilor? Intram cu un bilant corect al starii noastre de sanatate."

Nu va spunem sa va faceti analizele inainte de masa de Craciun. Dar... daca sunteti perfect sanatosi, puteti manca ceva mai mult. Daca aveti orice modificare in datele biologice, mesele mici inseamna sa fiti in siguranta.

De ce limita? Vorbim in ultima zi de post despre cele mai puternice enzime pe care le fabrica organismul uman. Este vorba de cele care iau nastere in pancreas. Aceastea sunt revarsate in intestin si astfel digerati complet alimentele.

Pancreatita este o drama in interiorul abdomenului, produsa chiar de propriile arme. Daca faceti un abuz, primul sfat este sa aveti repaos alimentar pana a doua zi. La popul opus, efectele cantitatilor mari de mancare se amplifica cu alcool.

Conf. dr. Ion Daniel: "Alcoolul are o actiune toxica directa, e ca si cum ai turna gaz pe foc. Gaz pe foc inseamna alcool peste acest organ gingas care se numeste pancreasul. Se distrug celulele si glandele care secreta enzime pancreatice si elibereaza aceste enzime in restul organelor."

Asadar, pauza alimentara si apa, daca masa de Craciun a fost abundenta.

Va ajuta sa drenati mai bine enzinele din organismul dumneavoastra miscarea. Si acesta este este argumentul pentru care dupa masa ideal ar fi sa mergeti si nu sa stati in fotoliu.

O alte recomandare este ca dupa toate specialitatile din porc sa nu consumati dulciuri. Zaharul dupa exces de proteine si grasime poate duce la blocaj metabolic. Iar daca beti ceaiuri sau luati orice combinatie de plante aveti grjia ca acestea sa nu aiba la pachet efecte anti-biotice.

Cu alte cuvinte, in contextul meselor abundente va fac mai mult rau decat bine. Incercati sa va bucurati de deliciile Craciunului in prima parte a zilei. Dimineata si la pranz aparatul digestiv functioneaza la capacitate maxima. Seara isi doreste un moment de liniste, deci de pauza alimentara.
 

Tags: csid, cozonac, friptura,