De ce trebuie sa mergem "cu mintea deschisa" la medic. Intrebarile la care trebuie sa raspundem cu sinceritate
Ce vrea medicul sa auda atunci cand ajungeti la el cu o problema? Ce sa-i spuneti si ce inseamna "cu mintea deschisa" pe scaunul pacientului?
De cele mai multe ori avem pretentii de comunicare din partea specialistilor. Si ei au insa asteptari. Pana la urma, lucreaza in interesul celor care cauta ajutor.
Doctor Serban Damian, nutritionist: “S-a certat cu nevasta-sa, a divortat, dupa care si-a dat seama ca nu prea e bina sa fie singur, s-a intors la nevasta si acum ea il sicana ca e prea slab. A venit la mine dornic sa acumuleze masa musculara”.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Avem, asadar, un pacient care apeleaza la medic dornic sa-si corecteze greutatea. Inainte de alte informatii, povestiti-i, pe scurt, specialistului contextul in care va desfasurati existenta.
Actul alimentar nu este doar o necesitate fiziologica. Preferintele, modul de a manca, spre exemplu: rapid, in picioare, compensatiile pe care le faceti, dorinta de a va modifica aspectul, toate indica o anumita structura psihica. Odata inarmat cu aceste informatii esentiale, specialistul in nutritie poate veni cu o dieta eficienta.
Altfel, pacientul risca sa plece acasa cu o lista lunga de interdictii alimentare. O cale sigura de a esua.
A doua recomandare a medicilor este sa va prezentati cu analizele recent facute. Indiferent ca le considerati sau nu relevante. Specialistul alege informatiile de care are nevoie. O consultatie dureaza intre un sfert de ora si o ora. In tot acest timp, veti produce doze mari de hormoni de stres care va fac sa uitati.
Tocmai de aceea, inainte de a merge la cabinet, nu este nicio rusine sa puneti pe hirtie intrebarile la care vreti sa aflati raspunsuri.
Apoi, la urmatoarea consultatie, spuneti-i medicului ce nu merge bine in continuare - emotional, dar si fizic. In aceeasi masura in care trebuie sa-i raportati si orice tip de progres, in datele dumneavoastra biologice. Povestea scurta a unei realizari e cea mai buna modalitate de a spune: Multumesc!