De ce nu este bine sa-ti tii telefonul, laptopul sau televizorul langa pat. Avertismentele oamenilor de stiinta

Ultima actualizare: 25-06-2015 07:08
telefon

Cercetatorii de la Yale, Harvard, Universitatea din Washington, Universitatea din Quilmes din Argentina au studiat impreuna efectele dispozitivelor ce emana lumina artificiala.

Ca sa obtina cele mai bune rezultate, oamenii de stiinta si-au desfasurat studiul pe doua grupuri de indigeni din nordul Argentinei.

Comunitatile traiau in medii asemanatoare din punct de vedere etnic si socioeconomic si doar una dintre ele avea acces la electricitate, in timp ce cealalta se baza doar pe lumina naturala.

Cercetatorii le-au dat sa poarte dispozitive care masoara ciclurile de somn, cate o saptamana pe timp de vara si o saptamana iarna. Ei au observat diferente semnificative din punctul de vedere al duratei somnului, in ambele sezoane.

Pe timp de vara, cei cu acces la electricitate au dormit cu aproximativ 40 de minute mai putin decat cei care depindeau de lumina naturala, intrucat se culcau se trezeau la aceeasi ora, dar cei cu lumina artificiala se culcau mai tarziu.

Pe timp de iarna, diferenta a fost chiar mai mare. Grupul care avea acces la lumina artificiala dormea cu o ora mai putin decat ceilalti.

“Ce sugereaza acest studiu este ca oamenii primitivi dormeau mai mult decat oamenii moderni”, a spus Eduardo Fernandez-Duque, antropologist la Yale si co-autor al studiului.

Astfel, oamenii de stiinta subliniaza ca toate dispozitivele care emana lumina artificiala nu fac altceva decat sa ne strice momentele de odihna si sa ne faca mai obositi.

“Toate efectele pe care le-am descoperit duc la concluzia ca accesul la electricitate ne-a perturbat foarte mult somnul”, a spus Horacio de la Iglesia de la Universitatea din Washington, autorul studiului.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!