De ce nu este bine sa-ti tii telefonul, laptopul sau televizorul langa pat. Avertismentele oamenilor de stiinta
Cercetatorii de la Yale, Harvard, Universitatea din Washington, Universitatea din Quilmes din Argentina au studiat impreuna efectele dispozitivelor ce emana lumina artificiala.
Ca sa obtina cele mai bune rezultate, oamenii de stiinta si-au desfasurat studiul pe doua grupuri de indigeni din nordul Argentinei.
Comunitatile traiau in medii asemanatoare din punct de vedere etnic si socioeconomic si doar una dintre ele avea acces la electricitate, in timp ce cealalta se baza doar pe lumina naturala.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cercetatorii le-au dat sa poarte dispozitive care masoara ciclurile de somn, cate o saptamana pe timp de vara si o saptamana iarna. Ei au observat diferente semnificative din punctul de vedere al duratei somnului, in ambele sezoane.
Pe timp de vara, cei cu acces la electricitate au dormit cu aproximativ 40 de minute mai putin decat cei care depindeau de lumina naturala, intrucat se culcau se trezeau la aceeasi ora, dar cei cu lumina artificiala se culcau mai tarziu.
Pe timp de iarna, diferenta a fost chiar mai mare. Grupul care avea acces la lumina artificiala dormea cu o ora mai putin decat ceilalti.
“Ce sugereaza acest studiu este ca oamenii primitivi dormeau mai mult decat oamenii moderni”, a spus Eduardo Fernandez-Duque, antropologist la Yale si co-autor al studiului.
Astfel, oamenii de stiinta subliniaza ca toate dispozitivele care emana lumina artificiala nu fac altceva decat sa ne strice momentele de odihna si sa ne faca mai obositi.
“Toate efectele pe care le-am descoperit duc la concluzia ca accesul la electricitate ne-a perturbat foarte mult somnul”, a spus Horacio de la Iglesia de la Universitatea din Washington, autorul studiului.