De ce nu este bine sa ratati consultul stomatologic anual. Nu doar sanatatea dintilor e in pericol
Nu ratati consultul stomatologic anual. Si nu doar pentru sanatatea dintilor.
Specialistul evalueaza si mucoasa cavitatii orale, dar si structurile care se vad doar la radiografie. In cavitatea bucala pot aparea chisturi si se pot transforma in cancer.
In timpul periajului dentar, monitorizati intreaga cavitate bucala. Daca simtiti mici formatiuni chistice, mergeti la medic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In unele cazuri, acestea impun interventie chirurgicala urmata de biopsie.
75% dintre oameni au nevoie de un control stomatologic o data la 6 luni. Pentru un sfert din populatie, e necesara vizita la 3 luni. Dentistul decide carei categorii apartineti. La un consult de rutina, specialistul nu examineaza doar dintii.
"Trebuie neaparat sa facem si un control al mucoasei cavitatii bucale. Este foarte important pentru ca mucoasa cavitatii bucale reprezinta practic o bariera intre mediul intern si cel intern", spune doctorul Eduard Margelatu.
Iata ce evalueaza medicul:
"In momentul in care facem o analiza a mucoasei bucale, este foarte important sa urmarim anumite criterii - modificari de volum, de consistenta a cavitatii bucale, de culoare.
Abcesele sunt formatiuni care se trateaza cu antibiotice. Alte tipuri de formatiuni se excizeaza.", spune doctorul Eduard Margelatu.
Nu doar evaluarea mucoasei e importanta. Recomandarea dentistilor este ca, odata pe an, sa faceti o radiografie dentara panoramica. Aceasta e cu atat mai utila daca ati ratat vizitele regulate la stomatolog.
"Fiecare pacient este indicat sa faca o radiografie dentara ca sa decoperim multe lucruri care sunt ascunse- gen granuloame, chisturi", spune doctorul Oleg Gorea.
Acestea se afla in interiorul osului si nu pot fi vizualizate la un simplu consult. Iata un exemplu frecvent. O carie care avanseaza ajunge la radacina dintelui. Acolo, poate sa formeze usor un chist plin cu lichid. Majoritatea evolueaza si au un risc mult mai mare decat tesutul sanatos de a se transforma malign.