Imunitatea mamei scade in timpul sarcinii, pentru ca fatul sa fie in siguranta. Cum ne aparam de HIV si virusurile hepatitice


Ultimul update: Vineri 02 Septembrie 2016 07:13
Data publicarii: Marti 30 August 2016 09:02
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Sarcina vina la pachet cu o scadere a imunitatii mamei. Totul pentru ca fatul sa fie in siguranta. Viitoarele gravide trebuie sa se testeze in prealabil.

Vorbim atat despre analizele uzuale, cat si despre examinarile specifice pentru hepatitele cronice si HIV.

Odata cu sarcina, placenta incepe sa secrete cortizol. Hormonul apare pentru ca sistemul imunitar al mamei sa nu distruga fatul. Este de fapt un mijloc de protectie pentru noua viata. De acest conflict insa profita virusul hepatitic B. De aceea testarea trebuie inclusa in analizele ce se fac inainte de a ramane insarcinata.

Inainte de o sarcina cei doi viitori parinti au misiunea sa sa testeze pentru HIV, virusurile hepatitice B si C.

Prof. Dr. Adrian Steinu Cercel: "Daca o persoana stie ca e infestata cu vreun virus, hepatita B, C, HIV -beneficiaza in acest moment de terapia profilactica care sa nu permita virusului sa intre din corpul mamei in corpul nou-nascutului. In acest context nou-nascutul e sanatos."

In cazul virusului hepatitic B, un rezultat pozitiv pentru viitorul tatic implica masuri de protectie si pentru viitoarea mamica - vaccinarea.

Dr. Catalin Apostolescu, medic primar boli infectioase: "Daca persoana ajunge la concluzia ca nu e infectata, cel mai firesc lucru e sa se vacineze, daca e sexual activa vaccinul asigura protectie garantata 5 ani."

Daca in schimb analizele viitoarei mamici releva prezenta aceluiasi virus, aceasta va urma un tratament intins pe un an de zile, pentru prabusirea incarcaturii virale. Nivelul va fi monitorizat apoi strict in primul si ultimul trimestru de sarcina.

Odata cu aparitia acesteia, placenta incepe sa secrete cortizol. Este un mijloc de protectie a noii vieti. Virusul poate profita de oportunitate pentru a se multiplica. In functie de testarile specifice in cele noua luni, medicii decid daca gravida are nevoie de medicatie. Nasterea se va face prin cezariana, iar bebelusul va primi tratament imediat. Si va fi sanatos!

Sarcina vine la pachet si cu o scadere imunitara a mamei. Totul pentru ca sistemul imunitar sa nu distruga fatul. Iata o informatie pe care trebuie sa o cunoasca orice femeie! De aceea sunt necesare atat analizele uzuale, cat si testarile specifice pentru hepatitele cronice si HIV. Mama trebuie sa stie ca intra in cele noua luni perfect sanatoasa.

Dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase: "Hepatita B, noi putem purta aceasta boala fara sa avem si o hepatita, deci o inflamatie a ficatului, ani de zile. Ne putem si vindeca fara sa stim ca am avut aceasta infectie. In situatia in care imunitatea scade dramatic, virusul se poate reactiva si poate pune in pericol chiar viata pacientului."

 

Cum sa ne pregatim copiii de scoala si gradinita. Greselile pe care le pot face parintii cand vine vorba de analize
Momentul cel mai bun al zilei in care este bine sa mancam fructe. Cum putem grabi acasa procesul de coacere
Ce inseamna de fapt