De ce e recomandat sa lasam copiii sa se murdareasca. Bolile care apar din cauza curateniei excesive

Ultima actualizare: 23-06-2016 01:01

Daca aveti un copil mic, lasati-l sa se murdareasca. Daca in familie sunt mai multi fratiori - lasati-i sa manance din aceeasi farfurie, sa isi imprumute hainele, sa alerge desculti in iarba si sa puna mana pe animale domestice.

''Se spune despre sistemul imunitar ca este un alt tip de sistem senzorial, percepe informatii, ocupa locul 2 dupa sistemul nervos si percepe stimuli de natura chimica'', explica profesorul universitar Veronic Lazar, specialista in microbiologie.

Micro-organismele de nedetectat cu ochiul liber se gasesc in aer, pe sol, pe alimente, pe alti oameni. Sunt informatii chimice pe care sistemul imunitar le repereaza si le analizeaza. Prin contact, micro-organismele ne colonizeaza si formeaza asa numita micro-biota. O comunitate care nu ne apartine, dar fara de care nu putem sa traim. Bacteriile raman localizate in principal pe piele, in cavitatile corpului uman si, masiv, in intestinul gros.

Nu luptati impotriva lor prin igiena excesiva, anti-septice in exces, antibiotice luate la intimplare. Mai ales daca vorbim despre un copil. De ce? Micro-biota determina sistemul imunitar sa gindeasca. Si sa se auto-regleze. Stimuleaza anumite celule ale sistemului iar daca aceasta stimulare nu se produce, copilul si viitorul adult vor fi predispusi la alergii si boli auto-imune.

In 1989 a aparut teoria hiper-igienei. Lumea stiintifica spunea atunci ca e mai bine sa va murdariti decit sa fiti hiper-dezinfectati. Teoria a fost demonstrata, repetat, in ultimii ani. Iar recomandarile sunt simple. Lasati-va copiii sa se murdaresca cind ii duceti la tara sau in orice mediu natural. Nu va feriti sa puneti mina pe animale de casa. Mincati fructe nestropite, direct din pom. Ori de cite ori aveti ocazia. Nu le spalati in prealabil. Consumati des muraturi in sare, mai ales ca multe alimente din hipermarket sunt pasteurizate, adica sterile.

Lasati-va copilul sa se murdareasca alaturi de alti copiii. Cu atit mai mult daca aveti doar unul. Iar daca aveti mai multi, sa fie totul la comun - inclusiv farfuria de mincare. Se pare ca micutii care au mai multi frati au un sistem imunitar mai puternic si mai bine reglat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO