De ce copii isi resping parintii si le spun ca ii urasc. Gestul simplu pe care trebuie sa il faca cei mari
La lectia de parenting, vorbim astazi despre segmentul de varsta 8-10 ani. O perioada de tranzitie intre copilarie si adolescenta.
''Mi-e rusine sa merg cu voi la scoala'', vor auzi, tot mai des, parintii. Sau ''Stati mai departe de mine!''. E bine sa respectati manifestarile de acest tip. Totodata, incercati sa fiti cit mai mult, in preajma copilului, macar acasa. Uitati-va la film impreuna si imbratisati-l fara motiv. Am dat doua exemple de comportamente care ii vor lasa timp sa se pregateasca pentru maturizare. Si nu-l vor forta sa faca pasi uriasi, nedoriti, poate...
Iuri are noua ani, probleme cu tabla impartirii si...cu una dintre surori. “Ana ma eneveaza toata ziua toat ziua, mami, toata ziua ma enerveaza toate ziua, mami! Puteti sa o scoateti pe mama si in camera, va rog eu!”
Nu se intelege nici cu mama, zice el. Nu prea il lasa in fata calculatorului. “Imi pune prea multe limite ea ne pune o limita si pleaca de acasa. 20 de secunde dupa cind iese mami si am dat drumul!”
Perioada 8-10 ani. S-a terminat prima copilarie. Fetele incep sa fie interesate de gasca baietilor. In privinta acestora, vor mai trece vreo doi ani pina cind isi vor da seama ce rol au ''acele nesuferite'' pe lume. Ambele sexe cauta independenta fata de parinti. In public, v-ati trezit, poate, respins repetat, daca sunteti mama sau tatal unui copil de aceasta varsta. E bine sa acceptati situatia.
Acasa insa, tactica trebuie schimbata. Oferiti-le din plin imbratisari.
Otilia Mantelers, expert parenting: “Noi, ca mamifere, avem nevoie de atingere, de caldura umana. Il iei si-l pupi, daca nu vrea il alergi si il prinzi si il iei in brate, el fuge, de asta au . Daca zici vreau sa te tin in brate, zice ah mami, ce prostie si tu te duci pe nesimtite si il iei in brate si el te las pentru ca are nevoie de asta. Stam la un film impreuna. Parintele trebuie sa stie - copilul vrea sa supravietuiasca daca, nu primeste imbratisari acasa isi o cauta in alta parte subconstient, nu constient”.
Imbratisindu-i des si cand nu se asteapta, ii feriti de relatii intime timpurii. Inainte de a deveni capabili sa ia decizii de acest gen, mai precis... Misiunea este deci tot a parintelui. Intre 8 si 10 ani, se pregateste terenul pentru adolescenta. Cei mici incep sa devina nervosi, nemultumiti, irascibili. Asa functioneaza CORECT psihicul uman. La fel v-ati manifestat si dumneavoastra in fata parintilor.
Petruta Grigoriu psiholog: “Acum daca noi, ca parinti, am invata sa nu ne destructuram cand ne spune copilul :Te urasc!. Ura e din momentul acela si nu e opusul iubirii, opusul iubirii e indiferenta.”
Oricat de dureros suna, acel ''te urasc" din partea copilului trebuie intampinat de un parinte intelept. Care pricepe ca atitudinea face parte din dezvoltarea normala a celui mic. Nu necesita riposta, nici dramatizarea situatiei...
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, scoala, parinti, familie, adolescent, relatii, iubire, pubertate, limite,
Dată publicare:
01-04-2016 13:04