De ce apar durerile articulare când vine frigul și cum le tratăm


Ultimul update: Duminica 03 Noiembrie 2019 12:01
Data publicarii: Duminica 03 Noiembrie 2019 12:01
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Cum vine frigul, apar durerile articulare. Schimbarea presiunii atmosferice duce automat la aceeași reacție în articulații. Or, dacă acestea au leziuni, osul percepe durere.

Prin vene, sângele se întoarce din țesuturi spre inimă. Odată ce acestea suferă, apare insuficiența venoasă cronică.

Prof. dr. Mircea Pătruț, chirurgie cardio vasculară: „Pe venele de la picoiare, sângele se întoarce cu greutate spre inimă, se întoarce pasiv, nu pulsat ca pe artere.”

Contribuiți la starea bună a venelor mișcându-vă în permanență. E lesne de înțeles de ce: pentru că acestea nu beneficiază de o pompă, precum e inima. Tot prin mișcare, sprijiniți și sistemul limfatic, parte a sistemului imunitar. Dar și structurile articulare.

Conf. dr. Florian Berghea, medic primar reumatologie: „Cartilajul nu are vase de sânge, el trebuie să se hrănească numai absorbind lichidul din jurul lui printr-un mecanism de tip burete, apeși pe el, se hrănește. Nu faci treaba asta, pui cartilajul la risc.”

Lipsa mișcării poate duce la fisuri în articulații. La acest nivel se resimt schimbările de vreme. Presiunea lichidului fiziologic pe os crește odată cu aceeași modificare din exterior. Apare durerea.

Pe de altă parte, suprasolicitarea articulară în timpul unui efort fizic intens poate duce la leziuni pe termen scurt. Dar nu vorbim de leziuni de artroză, adică leziuni degenerative.

În ambele situații, durerea poate fi ținută sub control prin aplicarea locală a unor substanțe active.

Conf. dr. Florian Berghea, medic primar reumatologie: „Diclofenacul este antiinflamatorul cel mai utilizat în Europa de multă vreme. Folosim antiinflamtoarele topice la persoanele în vârstă, dar și la personele tinere la care nu există o boală artrozica constituită, ci o leziune traumatică a cartilajului dată de suprasolicitare. Nu e nevoie să iei ceva pe gură, să diluezi în sângele din tot organismul, rinichi, ficat, ci poți să faci o aplicație locală și să obții un efect similar.”

De reținut e și că orice sensibilitare resimțită la nivel articular trebuie raportată medicului. Până la efecte, e bine să identificați și cauza și să acționați în consecință.