Cum se diagnostichează hipertensiunea. Afecțiunea are nevoie de tratament toată viața


Ultimul update: Joi 14 Martie 2019 09:45
Data publicarii: Joi 14 Martie 2019 09:29
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

În timpul nopţii, tensiunea arterială scade cu 20 de procente la o persoană perfect sănătoasă. La un hipertensiv, scăderea nu se înregistrează.

De aceea, hipertensiunea se diagnostichează corect doar după o monitorizare de 24 de ore. Vorbim pentru 40% dintre români, diagnosticaţi cu hipertensiune.

Odată confirmată, aceasta afecţiune are nevoie de tratament toată viaţa. În lipsa acestuia, distruge toate vasele de sânge.

Odată ce adormiţi, sistemul nervos para-simpatic preia controlul organismului. Aceasta înseamnă că, automat, scad bătăile inimii. Scade, de asemenea, presiunea sângelui în artere, adică tensiunea arterială. Aceaste fenomene se petrec în cazul persoanelor perfect sănătoase. La pacienţii hipertensiuni se întâmplă următorul fenomen:

Dr. Raluca Naidin, medic specialist cardiolog: "Pacienţii hipertesivi au valori ale tensiunii mari şi pe timpul nopţii. Aceste valori nu scad cu procentul ăsta şi atunci nou punem holterul de tensiune pe 24 de ore pt a monotoriza valorile tensiune şi cât de bine controalta tensiune sub tratament."

Odată diagnosticată cert, boala are nevoi de medicaţie toată viaţa.

Dr. Raluca Naidin medic specialist cardiolog: "Tratamentul medicamentos este foarte important, schema să fie luată indiferent că valorile de tensiune s-au reglat. Sunt mutli pacienţi care zic, tensiunea s-a reglat nu mai iau o pastilă. Tratamentul e foarte important."

Altfel, presiunea prea mare din artere, netratata, înseamnă risc de a sparge vasele de sânge vitale din creier şi inimă. Aşa apare accidentul vascular hemoragic. Mai mult, inima se îngroaşă şi, până la urmă, apare insuficienta cardiacă.

Pe lângă medicaţie, iată câteva măsuri de precauţie. Vă ajuta regimul alimentar cu puţină sare. De ce? Prea multă sare înseamnă că organismul uman va reţine lichidele în corp. Să dilueze tocmai sărea comsumata.

Raluca Naidin medic cardiolog: "Pe lângă faptul că trece sângele cu putere în ţevi, în artere acum trece şi mai mult din cauza cantităţii lui."

Hipertensivii nu ar trebuie să stea în frig.

Dr. Daniela Anghelina, medic specialist cardiolog: "Arterele mici de la nivelul pielii îşi îngustează diametrul. Rezultatul - inima bate mai repede şi se strâng arterele - creşte tensiunea."

La polul opus, orice kilogram dat jos scade tensiunea. Şi va ajuta mersul pe jos zilnic. Aceasta ca să vă menţineţi funcţia de pompă a inimii cât mai mult timp.

Infecţiile severe la nivelul urechii pot produce leziuni în timpan
Comisia oncologică, “creierul” tratamentului de cancer. De ce, în România, această practică lipsește