Cum putem preveni pietrele la rinichi și ce trebuie să facem în cazul în care apar

Ultima actualizare: 08-12-2020 13:35

Analiza numită creatinină arată funcția renală. Aceasta se face și dacă medicul viziualizeaza ecografic pietre la rinichi. Formațiunile netratate pot să distrugă din capacitatea rinichiului de a filtra sângele.

În gestionarea bolii intră și regimul alimentar, care prespune apă cu o concentrație mică de săruri.

Dr. Cristian Surcel, medic primar urologie: „Când litiaza e în rinichi ne gândim la cauze metabolice, generale și la caze locale – obstrucția”.

Litiaza renală înseamnă pietre la rinichi. Durerea este primul simptom. Apare la nivel lombar și coboară către organele genitale. Pietrele formate se vizualizează la ecografie.

Odată decoperite, însă sunt necesare și analize de sânge. Creatinina arată funcția renala. Mai e necesarea analiza care descrie compoziția urinei - adică oxalați, acid uric, uree.

De ce apar aceste pietre? Pentru că nu vă hidratați suficient, mineralele din urină cristalizează, se adună, și apar pietrele. De aceea e necesară tot timpul o cantiate mare de apă. Cu o singura precauție:

Dr. Viviana Elian, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice: E important aportul de lichid și de lichide consumamte să nu avem apă minerală cu o concentrație mare de săruri pentru că agravează litliazele oxalice.”

Alteori, formațiunile din rinichi apar în cadrul unor boli - gută ori boli metabolice. Spre exemplu, litiaza așa-numita urică, implică regim alimentar. Cu următoarele restricții:

Dr. Viviana Elian, medic primar diabet și boli metabolice: „Mă refer aici la animal tânăr, miel, vițel, organele aduc o cantiate mare de acid în organism”.

Odată apărute, pietrele se distrug ușor prin intervenții minim invazive, care vă permit activitatea obișnuită de a doua zi.

Înainte de intervenție, medicul va identifica motivul formării lor. Astfel încât să vă poată da informații despre prevenția după vindecare.

Pietrele la rinichi netratate produc infecții severe, care pot să distrugă din capacitatea rinichiului de a filtra sângele. Adică scad funcția rinichilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO