Cum ne pregătim pielea, părul și ochii pentru expunerea la soare. Sfaturile medicilor


Ultimul update: Duminica 09 Iunie 2019 15:10
Data publicarii: Duminica 09 Iunie 2019 14:49
Categorie: CSID - Ce se întâmplă, doctore?

Un pahar zdravăn cu suc proaspăt de morcovi și un pumn de afine, consumate zilnic, cu două săptămâni înainte de vacanța la mare. Iată cum sună pregătirea internă pentru expunerea la soare, recomandată de dermatologi.

Studii recente au ajuns la concluzia că protecția pielii și a părului prin aplicarea de uleiuri, creme și spray-uri atunci când mergem la plajă nu e suficientă, dacă organismul nu are resurse proprii de betacaroten.

Avem, cu cea mai mare stea din sistemul solar, o relație cu peripeții. Soarele emite radiații pe tot parcursul anului, însă vara ele sunt mult mai intense. Avem trei tipuri de ultraviolete: A, B și C.

Ultravioletele C sunt, teoretic, cele mai nocive, însă atmosfera le reține în cea mai mare parte. Rămân A și B, împotriva cărora experiența a demonstrat că avem nevoie de filtre.

Vorbim despre piele, păr și ochi. Și o luăm de sus.

Sorin Stratulat, hair stylist: “Spălatul este foarte important și de acolo începe protecția. Știu că toată lumea vrea niște minunății pe care să le pună pe păr și soarele efectiv să te ocolească, din păcate nu este posibil. De la spălat pornesc lucrurile. Dacă părul tău este bine hidratat, dacă îi pui o mască cu ingrediente de fotoprotecție atunci lucrurile încep să fie mai bune.”

Expunerea la soare nu crește imunitatea, ci chiar o scade. Celulele zonelor prea bonzate se distrug, iar fibrele de colagen, care dau fermitate pielii, se înmoaie și se rup.

Dr. Viviana Iordache, medic dermatolog: „Fotoîmbătrânirea, adică îmbătrânirea dată de soare, este pe locul doi că factor de îmbătrânire, pe lângă cea genetică. Deci, pe lângă ce ne e scris și în frunte ne e pus, începe îmbătrânirea dată de razele soarelui. Tocmai de aceea trebuie să te pregătești de acasă.”

Fotoprotecția internă se asigură cu betacaroten și începe cu două săptămâni înainte de a pleca în concediu, la micul dejun.

Dr. Viviana Iordache, medic dermatolog: „Bem un pahar de fresh de morcovi sau mâncăm o mână de afine. O să avem o rezistență la ultraviolete mai bună, ne vom bronza mai ușor și pielea noastră va căpăta o culoare aurie mai plăcută decât aceea de piele friptă, arsă în explozia ultravioletă.”

Însă, încărcarea cu betacaroten nu înseamnă că nu ne păzim pielea, odată ajunși pe plajă. Pentru cei mici, cel mai sigur e să stea la umbră în plin soare. Linia a două de apărare sunt produsele cosmetice: creme ecran, uleiuri și spray-uri.

Dr. Viviana Iordache, medic dermatolog: „Trebuie să fie acolo un strat ca o tencuiala frumoasă. Cremele minerale care au oxid de zinc și oxid de titan vor face o reflexie a luminii, deci nu mai au nevoie de reaplicare. Pot să țină mai multe ore la nivelul pielii, și de aceea de regulă se găsesc în produsele pentru copii. Cea mai bună fotoprotecție este cea mecanică, adică hăinuțe cu mânecă lungă deschise la culoare, din material mai grosuț, pălărioară cu bor, șapcă și așa mai departe."

Purtătorii de ochelari de vedere pot apela la o soluție practic invizibilă. Pot face corecția problemelor medicale ale ochilor cu lentile de contact, care au încorporat un filtru împotriva radiațiilor UV. Noi, ceilalți, trebuie să ne ascundem în spatele ochelarilor de soare.

Dr. Diana Alecsandrescu, medic oftalmolog: „Un ochelar de soare de calitate este vândut împreună cu un certificat de calitate, de originalitate. Gradul de protecție ar trebui să fie primul care ne interesează. Și anume să fie 100%. Culoarea lentilei poate să fie aleasă în funcție de preferințe, că este gri, maro sau verde. Nu culoarea dă gradul de protecție al respectivului ochelar. Forma ramei e bine să nu fie foarte îngustă.”

Să nu uităm totuși că "bicicletele" sunt un teren de joacă pentru oamenii mari. Piața oferă acum o varietate uriașă de lentile clip-on, care se montează peste cele de vedere. Iar edițiile limitate, cum sunt aceste perechi tăiate cu laser într-un bloc de titan, vă pot însoți mai multe sezoane.