Cum ne afecteaza tutunul vederea. Fumatul reduce semnificativ oxigenarea celulară
Ați fumat o țigară, două, trei, tocmai aţi produs o cantitate uriaşă de radicali liberi. Aceştia atrag apa la nivelul cristalinului ocular. Apa în exces cauzează lipsa transparentei. Situaţie premergătoare cataractei.
Nicotina pătrunde în interiorul corpului uman prin piele, prin respiraţie şi pe cale digestivă. Odată inhalata produce rapid constricţia vaselor sanguine. Situaţia se traduce printr-un flux mic de sânge. Simultan, fumatul reduce semnificativ oxigenarea celulară.
Retina este zona nervoasă cea mai importantă ochiului şi care captează semnalul luminos. Fumatul vă afectează şi în mod direct ochii, nu doar prin intermediul sistemului circulator. O cameră plină cu fum, ne referim atât la fumătorii activi cât şi la cei pasivi, deteriorează filmul lacrimal, mai exact mecanismul producerii lacrimilor. Este motivul pentru care vă simţiţi senzaţia de corp străin în ochi, dacă aţi petrecut mult timp în încăperi pline de fum.
Pe termen lung, fumul de ţigară are legătură cu boala numită cataractă. Aceasta înseamnă pierderea transparentei cristalinului. În felul acesta, lumina nu mai ajunge la retină, locul în care se formează imaginea. Rezultă astfel pierderea progresivă a vederii. Este o afecţiune specifică vârstei a treia, dar poate apărea la vârste tinere cu ajutorul mai multor fumuri.
Combinaţia cea mai agrevisa este cea dintre gudroanele din tutun şi alcool. Aşa zisul cocktail distruge complet celula nervoasă din interiul ochiului.
Munca în aer liber sau în medii cu radiaţii în combinaţie cu tutunul şi alcoolul creşte suplimentar riscurile distrugerii structurilor nervoase fine din interiorul ochiului.