Cum apare riscul de diabet

Ultimul update: Duminica 22 Octombrie 2017 19:33
Data publicarii: Vineri 13 Octombrie 2017 09:20
Categorie: CSID

Un prânz bogat în proteine şi grăsimi urmat de un desert. Insulina acţionează ca un veritabil hormon de creştere celulară.

Acest ciclu, fel principal de mâncare şi imediat desert, deschide un cerc vicios. Următorul pas: boala numită diabet.

Mâncaţi mult, cu adevărat pe săturate! Pancreasul intră în forţă în acţiune şi descarcă hormonul numit insulină. Acest hormon are grijă că nutrienţii să îşi facă treaba.

Dacă după o masă de prânz plină cu proteine şi grăsime, o friptură plus garnitură, spre exemplu, mâncaţi şi un desert, insulina acţionează ca un veritabil hormon de creștere celulară. Rezultă depozite grase.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: Cantitatea de insulină este mare, iniţial îşi face treaba foarte bine şi de aceea apar depozitele adipoase, ulterior apare rezistenţă la insulină care duce la diabet. Pe de altă parte, odată colectată, grăsimea nu este deloc o masă care zace. Ci care generează, la rândul ei, hormoni. Adică insulina există în corpul nostru, dar nu mai poate să acţioneze în ţesuturi şi atunci apare sindromul metabolic caracterizat de creşterea colesterolului,tensiunii şi riscului de boală cardiovasculară.”

Glicemia este reglată de insulină. Prezenţa unei cantităţi mari din acest hormon înseamnă un nivel scăzut al zahărului din sânge. Veţi resimţi senzaţia acută de foame sau poftă de ceva dulce. În acest moment, recomandat nu este să mâncaţi o ciocolată, ci carne sau peşte cu salată.

Mai puţină mâncare nu înseamnă o silueta mai zveltă. Ci, mai degrabă, un impuls pentru propriul organism.

Mai puţin înseamnă între 1500 şi 2000 de kilocalorii pe zi. Nu mai jos de acest prag.

Dr. Şerban Damian, nutriţionist: „Avem nevoie de 1500 de kilocalorii doar pentru a funcţiona, plus de asta se adaugă ce mai consumi prin diverse activităţi fizice, trebuie să-ţi acoperi acest necesar la un moment dar, nu poţi să trăieşti doar în deficit.”

Excluderea unei mese, pe parcursul zilei, atrage cu sine riscul ca seara să compensaţi or cantităţile mari de mâncare, la această ora, vă vor deruta creierul şi pancreasul.

Studiu: cafeaua reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet, boli respiratorii si chiar de cancer
Studiu: cafeaua reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet, boli respiratorii si chiar de cancer
copil
Cum ne ajutăm copilul să îşi trăiască emoţiile? Recomandările psihologului
Cele două boli extrem de frecvente în rândul românilor. Sunt cauzate de poluare
Riscurile pe care le ascunde un sân dens. Medicii recomandă ecografie anual
Recomandările pediatrilor pentru tratarea infecțiilor respiratorii la copii
De ce medicii pediatri nu recomandă îndepărtarea amigdalelor în cazul copiilor
Afecțiunea gravă care ar putea fi eradicată până în 2030. Anunțul OMS
CSID
Liposculptura, alternativa la implanturile mamare. În ce constă procedura