Cu un ochi rad, cu altul plang. Depresia si comportamentul bipolar, motorul din spatele comediantilor celebri
Nebunia face parte din jocul de scena al comediantilor, dar cercetatorii sunt de parere ca ar putea fi vorba de mai mult decat de un simplu joc actoricesc.
Capacitatea de a-i face pe oameni sa rada este de obicei asociata cu o personalitate de tipul celei afisate de cei cu sindrom bipolar sau cu schizofrenie.
In istorie, creativitatea pictorilor si a scriitorilor a fost asociata cu nebunia, dar un grup de experti britanici au descoperit o legatura si cu comediantii, informeaza Daily Mail.
O personalitate cu trasaturi psihotice puternice sunt in spatele imaginii de "clovn trist", afisata de comedianti ca Spike Milligan, care a trecut prin episoade maniaco-depresive toata viata.
Cercetatorii de la Universitatea Oxford spun ca modul de gandire al maniaco-depresivilor ajuta la combinarea ideilor ridicole, care declanseaza umorul.
Comediantii moderni au un nivel mai ridicat de exterovertire, o forma de impulsivitate, si, in acelasi timp, sunt depresivi si antisociali.
Cercetatori sunt de parere ca amuzarea altora ar putea fi o forma de auto medicatie pentru a ameliora starile emotionale depresive.
Cercetatorii spun ca actorul Robin Williams a suferit de o tulburare bipolara, desi nu pot dovedi cu siguranta acest lucru. Ei spun ca depresia a fost motorul din spatele unora dintre rolurile sale.Williams obisnuia sa arunce scenariul si sa improvizeze. Toate rolurile sale au fost in filme de comedie, in care parodia probleme serioase de viata.
Un alt comediant celebru, Dave Chappelle, a avut mai multe caderi emotionale si chiar a renuntat la scena, pentru o perioada.
Profesorul Gordon Claridge, de la Oxford, a convins 523 de comedianti sa se alature studiului sau.
Ei au fost rugati sa completeze un chestionar care analiza anumite trasturi, cum ar fi increderea in telepatie si evenimentele supranaturale, cat de usor se concentreaza, capacitatea de a simti placerea sociala sau tendinta spre un comportament impulsiv.
In paralel, testul a mai fost completat de un grup de actori si de un grup de persoane obisnuite.
Comediantii au avut cele mai pronuntate trasaturi psihotice, in comparatie cu celelalte grupuri analizate.
Cele mai mai scoruri au fost legate de personalitatea extrovertita, maniaco-depresiva si introvertirea sociala.