CSID. Vin dulce sau sec? Alegerea dezvăluie antrenamentul metabolic în privința alcoolului
Vin dulce sau sec? Dincolo de preferințe ori de alăturarea cu un fel potrivit de mâncare alegerea dezvăluie și antrenamentul metabolic în privința alcoolului. Dacă nu beți în mod regulat veți merge pe un vin dulce.
În schimb, pe măsură ce crește frecvența de consum, veți înclina către unul sec. Țineți minte această evoluție a gustului - este un indicator al consumului la îndemână. Poate semnala - bineînțeles, de la un punct încolo - dependența.
Alcoolul este prelucrat în ficat. Maximum 20 de militri de alcool pur poate metaboliza acest organ în 24 de ore. Beţi mai mult? Nu se elimină pur şi simplu. Este aruncat în sânge şi apoi se depune, sub formă de grăsime, în ficat. Aşa apare ficatul gras, determinat de consumul de alcool.
Enzimele din ficat, care metabolizează alcoolul, pot fi mărite prin consum regulat, în cantiati mici. Odată ce apar mai multe, vom tolera cantiati mai mari de alcool. Fără semne vizibile de intoxicare.
Acesta este, de fapt, pericolul consumului regulat, care se numeşte tot dependență. Dacă nu sunteţi antrenaţi metabolic, vă plac vinurile dulci. Pe măsură ce creşte antrenamentul de consum, vă plac cele seci. Transformarea gustului este un indicator la îndemână asupra consumului de alcool de-a lungul timpului.
Al doilea indicator- vă ameţiţi de la cantităţi mai mari decât acum 5 ani spre exemplu. Din fericire, aşa cum s-a creat, un tipar de consum se şi distruge. Este vorba de consumul regulat după o zi stresantă ori seara după masă.
Viorel Roman, psiholog: ”Asta trebuie să îi transmiţi creierului că tu poţi să să treci peste acel moment şi fără substanţă, nu distrugi un circuit cerebral deja format, ci incerci să creezi unul nou”.
15 minute durează pofta extremă. Apoi, fiziologia umană o face să descrească. Ulterior, dispare în mod natural. Dacă depăşiţi cele 15 minute, e primul pas pentru a crea un tipar de confort fără substanţe.
Aşa începe vindecarea unei dependențe. Ficatul este cel care nu mai primeşte munca inutilă.
Ştefan Voicu, doctor: ”1 ml de alcool pur are capacitatea de 7 kilocalori asta ineamnă că 100 de ml au 700 de kilocalorie adică bate spre spe ulei, pâinea are 300, este dublu şi ciocolata 500”.
Gabriela Smira, medic primar medicină internă: ”Inflamaţia se vede în timp, în primul rând ficatul îşi schimbă ecogenitatea culoare albicioasă. Pe termen lung duce la inflamaţie apoi fibroza şi într-un stadiu final ciroza. De aceea există pacienţi care vin foarte târziu la doctor ei nu simt nimic iar momentul în care încep să simtă modificări în starea lor de sănătate e un moment avansat, chiar cu ciroză hepatică„.
Ciroza hepatică înseamnă că ficatul este plin de noduli nefuncţionali. Atenţie mare, căci toată această evoluţie dramatică nu doare şi nu dă alte simptome.