Peste 70% din populație vaccinată sau trecută prin boală. De la acest prag încolo putem discuta despre imunitatea de turmă - nu o vom atinge prea curând.

Ne aplecăm, totuși, asupra conceptului. Și plecăm de la informația care spune că cei imuni din rândul populației vor opri infecțiile noi. Ce se întâmplă, însă, în caz că nu ajungem în acest punct?

Imunitatea extinsă sau imunitatea de turmă apare atunci când există suficienți oameni imuni într-o populație, care să oprească infecțiile noi. Rezulta fie din vaccinare, fie prin infecția anterioară.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: „Imunizarea extinsă înseamnă că vaccinarea trebuie să se produce și în timp scurt. Ca să nu lăsam virusul să aibă noi mutații. În această primăvara spre exemplu, Europa a suportat valul 3 din cauza variantei britanice. E posibil ca, în toamnă, varianta indiană să fie cea care determină cele mai multe infecții. Practic ,o vaccinare care nu e rapidă și în masă lasă acestei tulpini drum liber.”

Imunitatea de turmă la nivel global a fost obținută o singură dată la scară globală, prin eradicarea variolei în 1980. S-a întâmplat după o campanie de vaccinare intensivă la nivel mondial. De asemenea, ne apropiem de imunitatea globală a pentru poliomielită.

Experții din Statele Unite apreciază că, cel puțin până în 2022, nu există șanse pentru imunitatea de turmă pentru COVID-19. Până atunci vom trăi o nouă normalitate. Spre exemplu, va exista o sezonalitate a infecțiilor cu coronavirus - mai puține vara și mai multe iarna. Vom vedea, de asemenea, focare în regiuni și subgrupuri de populație, care nu au imunitate.

De ce ezită oamenii în fața vaccinului?

Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase: „Cei care sunt reticenți sunt în număr mic dar există însă cei care au semne de întrebare și amina vaccinarea pe principiul o să mă vaccinez, dar ceva mai încolo”.

La nivel internațional, se consideră că oamenii ezită pentru că se gândesc că, în cazul în cazul bolii, aceasta nu va fi severă. Dar în felul acesta, infecțiile vor continua.

Conf. dr. Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: „Am avut dicuții cu pacienți care au relatat că s-au intâlnit cu o singură persoană. Dacă ne întâlnim cu o singură persoană ne întâlnim cu toate persoanele cu care acestea s-a intilnit în ultimele 14 zile – pot să fie zeci ori sute. Dacă una nu a repect regulile, situația se modifică radical.”

Reguli înseamnă mască în spații închise. Iar protecția imunologică dovedită este vaccinarea.