CSID. Care este cel mai frecvent tip de alergie din România

Dată publicare: 09-05-2021 10:43
Dată actualizare: 09-05-2021 10:44


Odată cu explozia de verde din natură ne pregătim de luptă și cu cel mai frecvent tip de alergie din România: cea la polenul gramineelor.

 

Iarba este, de fapt, o cereală sălbatică - din ea s-au dezvoltat grâul, orzul, ovăzul, ori secara. Toate îi jenează, în luna mai, pe suferinzi. Culmea e că cei mai afectați sunt locuitorii de la orașe, nu cei care stau în vecinătatea lanurilor.

Cerelele se înmulţesc prin polen. Grăuncioarele sunt vehiculate de vânt şi nu de albine. Din acest motiv, cerealele cultivate, dar şi iarba generează cantităţi uriaşe de polen.

Polenul are dimensiuni extrem de mici şi poate să străbată, cu ajutorul vântului, kilometri întregi. Dar cea mai mare problemă apare când loveşte blocurile din oraşe.

Monica Schifirnet, medic primar alergolog: "În oraş, polenul loveşte blocurile şi rămâne la un nivel mai jos de altitudine. Omul va fi expus şi mai agresiv!"

În oraşe, poluarea determinată de particulele diesel, fragilizează tot arborele respirator. Şi face o reacţie şi mai agresivă cu polenurile.

Brânduşa Petruțescu, medic priamar alergolog: ”Poluarea acţionează asupra mucoasei respiratorii începând cu epiteliul nazal şi ajunge până la epiteliul bronşic şi al alveololor pulmonare. Când organismul e bombardat cu aceate substanțe toxice sunt fragilizate aceste bariere normale ale organismului şi devin mult mai uşor de străbătut de către pariculele de polen, care oricum au o dimensiunea foarte mică„.

În această lună, dar şi în lunile în care circulă polenul ambrosiei, ar trebuie să există măsurători ale concentraţiei de polen din aer. Nu avem însă aceste informaţii. Pentru alergici, există măsuri de limitare a expunerii la polenul cerealelor.

Brânduşa Petruțescu: ”Poluarea maximă cu polen e la primele ore ale dimineții şi la prânz, când se eliberează cantităţi mari şi e bine să nu ieşim din casă, să nu dechidem geamurile, să folosim la mașină filtru. Să evităm mersul pe bicicletă, pe motocicletă„.

Rufele nu ar trebui uscate afară în sezon, pentru că polenul se depune şi ar trebui spălate în maşina de spălat cu uscător. Nu tăiaţi iarba singuri dacă sunteţi alergici la polenul de cereale!. Mirosul de iarbă proaspăt cosită vehiculează milioane de grăuncioare. Alergicii la graminee nu pot să tundă gazonul singuri, pentru că au toate riscurile să desvolte criză de astm.

În privinţa ajutorului farmacologic- medicamentele simptomatice reduc doar simptomele. Nu stopează boala. Lăsată netratată, boala evoluează, iar simptomele vor fi din ce în ce mai puternice. Culminează cu astmul alergic.

Medicaţia care stopează cursul alergiei se face cu doze controlate din alergen, adică din polen, astfel încât sistemul imunitar să înveţe să devină tolerant cu polenul.

Brânduşa Petruțescu: "Există în România şi tablete şi picături, deci pentru graminee avem şi sub formă de tablete. Din păcate, nu sunt compensate de casă de asigurări, dar 80-90% din pacienți pot scăpa de alergie după 3 ani de tratament".