Mergeti la medic daca v-ati lovit la cap. Specialistii va spun ce riscati in astfel de situatii
Ati suferi un traumatism la nivelul cutiei craniene? Aveti grija daca ulterior apar varsaturi. In acest caz mergeti urgent la neurochirurg.
Ati suferit un mic traumatism la nivelul cutiei cranieniene? Nu-l neglijati, chiar daca vi se pare lipsit de importanta. Cereti si parerea unui specialist pentru ca, de multe ori, poate duce la o acumulare de sange la nivelul creierului. Iata care e conduita terapeutica in aceste cazuri.
Copiii se lovesc cel mai des la cap. Explicatia e simpla: cutia craniana e mai grea in raport cu restul corpului. Majoritatea covarsitoare a acestor lovituri nu prezinta importanta.
Dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog: "Cucuiul reprezinta o acumulare de sange intre craniu si piele. Un vas superficial s-a spart si se acumuleaza acolo sange, dar n-are nicio legatura cu ce se intimpla sub os. Totusi, osul ne protejeaza. Creierul este invelit si el in lichidul cefalorahidian care ne protejeaza".
Insa trebuie luate in seama loviturile care sunt insotite de lesin, chiar de cateva secunde. In aceste cazuri, mergeti la neurochirurgie pentru o evaluare completa.
Dr. Corneliu Toader, sef sectie neurochirurgie: "Leziunile postraumatice se pot trata de cel mai multe ori cu usurinta si bolnavul poate sa scape de o boala care ii ameninta viata".
Exista pacientii care raman constienti dupa un traumatism. Insa dupa doua-trei zile poate aparea greata.
Dr. Corneliu Toader, sef sectie neurochirurgie: "As zice ca greata, varsatura de natura centrala, starea de somnolenta sunt mai grave chiar decat o criza de pierdere de cunostinta care s-a remis fara sa lase niciun fel de semne".
Iar recomandarea specialistilor este una ferma.
Dr. Corneliu Toader, sef sectie neurochirurgie: "Sfatuiesc pe toti cei care trec printr-o asemenea situatie sa se adreseze unui medic, pentru ca numai acela va sti sa discearna daca varsatura este de cauza centrala sau de cauza digestiva".
Dupa traumatisme minore, cea mai mare precautie se impune in cazul pacientilor cu diabet si a celor care iau anticoagulante. La acestia, fragilitatea vasculara este accentuata. In acest context, pot aparea mai usor acumulari de sange in interiorul cutiei craniene. Fragilitatea vasculara se constata si in cazul alcoolicilor, dar si la persoanele in varsta.
Dr. Margareta Cosurba, medic primar neurolog: "Cu cat persoanele sunt mai in varsta, au o reactivitate mai mica. Te poti trezi dupa o luna, doua, trei ca ai ditamai hematomul, ca e afectat creierul".
Prima si cea mai sugestiva investigatie dupa un traumatism este aceea la computerul tomograf.