Copilul se plange de dureri abdominale pe timpul verii? Motivul pentru care trebuie sa mergeti cu el la medic
70% din infectiile digestive de pe timpul verii au cauze virale. Boala diareica insa, trebuie diagnosticata cert in laborator, avertizeaza medicii.
Durerile repetate ale abdomenului reprezinta un argument suficient de puternic pentru a merge cu copilul la un examen clinic extins.
In timpul verii insa, durerile acute la nivel abdominal, in cazul celor mic, pot semnala prezenta unei infectii digestive. Situatie dificila, dar in care medicii ii sfatuiesc pe parinti sa nu apeleze la antibiotice din proprie initiativa.
70% din totalul infectiilor digestive sunt virale si NU se trateaza cu antibiotice. In cazul lor, problema cea mai mare mare o reprezinta deshidratarea copilului. Cele mai frecvente afectiuni pleaca de la bacterii precum Salmonela ori Campilobacter. Ambele se transmit prin intermediul produselor de origine animala - carne, oua, lactate- nepreparate termic la peste 70 de grade Celsius.
Si din acest motive, medicii insista sa va spalati pe maini cu sapun si apa fierbinte ori de cate ori manipulati astfel de alimente.
Cu detergent se spala orice instrument care a atins carnea ori ouale crude. Produsele se tin la frigider in cutii, separate de restul alimentelor. Pentru ca si in acest spatiu restrans este posibila contaminarea incrucisata.
Anul acesta, autoritatea de protectie alimentara din SUA a certificat faptul ca trei sferturi din carnea de pui comercializata e infectata cu bacteria campilobacter. La acceeasi concluzie a ajuns si Agentia Europeana de Securitate a Alimentelor.
Contaminarea nu are insa importanta, daca preparati termic carnea, asa cum am precizat inainte: la temperaturi de peste 70 de grade Celsius. De asemenea, daca spalati cu detergent suprafetele cu care intra in contact produsele animale crude puteti sta fara griji.