Consumul moderat de paine integrala este bun pentru sanatate. Cum va puteti face paine de casa
Piinea ingrasa. Auziti des acest lucru? Ei bine, nu se intampla asa, daca alegeti zilnic sortimentele din faina integrala si apa calduta.
De maine nu mai maninc paine! Iata ce solutie vor sa adopte toate persoanele care vor sa slabeasca.
Dar acest aliment are unul dintre cele mai importante roluri in alimentatie.
Alimentele de baza sunt cele care pot fi consumate zilnic, intr-o echilibrata si sanatoasa.
"La capitolul alimente de baza, organismul nostru are nevoie de produse fainoase, adica de paine, mamaliga, fasole boabe sau soia, de tot ce insemana legume, aici poate sa fie cat mai diversificat si in orice cantitate, de produse lactate", spune Mihaela Bilic, nutritionist.
Pestele se consuma de 2-3 pe saptamana, carnea rosie o data pe saptamana, branzeturile de 2 ori pe saptamana.
"Daca laptele este un aliment de baza, trebuie consumat zilnic,
brinzeturile se consuma mai ales pentru placerea gustului", explica Mihaela Bilic.
In fiecare zi, consumati 2-3 felii de paine. O puteti combina corect cu salate, dar si mazare, fasole, linte, naut si soia.
"E suficient sa cercetam traditiile gastronomice al unor popare vechi si sa aflam ca painea este un aliment esential in hrana omului, este chiar numita laptele de mama al pamantului, pentru ca are o compozitie oarecum asemanatoare cu cel al laptelui de mama ca si concentratie de proteine, glucide, lipide, minerale", explica medicul Pavel Chirila.
Insa nu exagerati in ceea ce priveste sortimentele cu faina alba si aditivi de crestere.
"Acest abuz de paine alba este raspunzator de o parte din cancerele de colon. Acum exista studii in tratate de medicina, care mentioneaza explicit ca abuzul de paine alba favoarizeaza instalarea cancerului", adauga Pavel Chirila.
Painea veritabila se face cu maia, faina integrala din grau si apa calduta.
Si sortimentele cu grau spelta sau kamut sunt bune. Maiaua se realizeaza din apa si putina faina, lasata la fermentat cateva zile, intr-un loc calduros.
Este un agent de crestere perfect, care va fi combinat ulterior cu faina integrala si apa.
Daca vi se pare complicat, renuntati la maia si drojdie. Si faceti in 5 minute un aluat din faina integrala si apa, la temperatura camerei.
"Se coace pe cuptor si nu in cuptor, pe de alta parte nu mai e fermentata in nici un fel si se face la temperaturi ceva mai joase, in cuptor si nu pe cuptor", spune Pavel Chirila.
Si acest preparat exista de mii de ani, iar longevitatea ii atesta valoarea nutritiva.