Consumul de cafea reduce riscul degradarii retinei. Substanta care combate efectele galucomului sau ale diabetului
O substanta identificata in cafea poate preveni degenerarea retinei si orbirea, din cauza glaucomului, diabetului sau a imbatranirii.
Cercetatorii americani de la Universitatea Cornell, din New York, studiau efectele antioxidante ale cafelei, cand au facut aceasta descoperire. Cafeaua contine 1% cofeina si intre 7-9% acid clorogenic, care este un antioxidant puternic. In studiul realizat pe soareci, aceste acid previne degenerarea retinei.
"Retina este un strat subtire, din spatele ochiului, care contine milioane de celule senzoriale, sensibile la lumina, si alte celule nervoase care primesc si organizeaza informatia vizuala. Este si unul dintre cele mai active testuturi din punct de vedere metabolic, avand nevoie de nivele ridicate de oxigen, motiv pentru care este predispusa la oxidare", a declarat profesorul Chang Y. Lee, autorul studiului.
Cititi si: Mai multe stiri despre cafea
"Lipsa oxigenului si productia de radicali liberi provoaca degradarea tesutului si pierderea vederii", a adaugat Lee.
Studii anterioare au aratat ca aceasta bautura reduce riscul unor boli cronice, cum ar fi Parkinson, cancerul de prostata, diabet sau Alzheimer.